Romanii stabiliti peste hotare se intorc acasa de sarbatori, dar multi dintre ei sunt nevaccinati, motiv pentru care trebuie sa intre in carantina. Vestea ii supara, asa ca isi varsa nervii pe angajatii DSP, care spun ca adesea sunt umiliti si scuipati.
În jur de 13.000 de persoane, adică aproape 10 la sută dintre românii care au intrat în țară în ultimele 24 de ore, nu aveau nici test, nu își făcuseră nici vaccinul anti-COVID-19 și nici nu au putut dovedi că au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, prin urmare au fost trimisi in carantina, a anunțat duminică seara ministrul de Interne, Lucian Bode. El a avertizat că orice nerespectare a deciziei de carantinare înseamnă infracțiune și dosar penal.
„Vreau să vă spun că din cei 120.000 de români care au intrat în ultimele 24 de ore în România, 12.801, aproape 13.000, nu au avut nici test, nici vaccin, nici n-au putut face dovada că au trecut prin boală. În consecință, angajații Direcției de Sănătate Publică au procedat la întocmirea dosarului de carantinare. (...) Sigur, este absolut normal și îl înțeleg sufletește pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu îl înțeleg însă de ce vine știind că nu este vaccinat și vine din zonă roșie, nu are nici testul PCR făcut și vine în frontieră și se miră că este trimis în carantină”, a declarat Lucian Bode, duminică seară, la B1TV.
Din cele peste 120.000 de persoane care au intrat în România în ultimele 24 de ore, aproape 80.000 au făcut-o prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria. Dacă se păstrează ritmul actual, a arătat șeful MAI, numărul românilor care vor fi nevoiți să intre în carantină la sosirea în țară ar putea trece de 100.000 într-o săptămână.
Mii de romani, furiosi ca trebuie sa stea in carantina la revenirea in tara
Declarațiile ministrului de interne intervin în condițiile în care unii dintre românii care au aflat la graniță că trebuie să stea în carantină au declarat sus și tare că nu au de gând să respecte această decizie, relatează Digi24. La rândul său, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, consideră inacceptabil un asemenea comportament și atrage atenția că angajații DSP sunt cei de care va depinde gestionarea viitorului val pandemic.
„Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze. Ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria. Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm, atunci când o să vină noul val pandemic, o să avem probleme foarte mari, tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi, care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
„Înțeleg nerăbdarea și nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta îl fac atunci când merg în țările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, nu-l fac atunci când se întorc acasă. Nu este în regulă”, a mai spus Alexandru Rafila.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!