fbpx

Românilor le este tot mai greu să deosebească oalele autentice de lut de falsurile chinezești

Oalele de lut autentice, cu smalţ ecologic, care nu dăunează sănătăţii, sunt tot mai greu de găsit şi mai ales de deosebit de ceramica făcută de chinezi. Potrivit AGERPRES, profitând de lipsa ulei legi care să apere produsul autentic, traditional, chinezii au copiat modelele tradiționale românești și au invadat piețele.
"Chinezii lucrează de mult şi vând şi în Târgul Olarilor din Sibiu, pentru că nu există legi în România care să protejeze produsul autentic şi meşteşugarii şi care să intre în pieţe şi să spună, conform legii, piesa aceasta nu este autentică, este cu smalţ de plumb, nu se poate folosi pentru gătit, nu este cu smalţ ecologic. În străinătate, dacă te găseşte cu aşa ceva, îţi închide standul. Această lege ţi-ar proteja şi sănătatea", a explicat Karla Roşca muzeograf, specialist în ceramică la Muzeul ASTRA din Sibiu.

Un simplu cumpărător, care nu este specialist sau olar, reuşeşte cu greu să deosebească un autentic de un fals. "Este greu să deosebeşti, de aceea noi organizăm în târg şi workshopuri pentru public", a precizat Karla Roşca. Ceramica românească tradiţională nu este doar autentică, dar şi sănătoasă, iar falsurile ne pot şi îmbolnăvi, pentru că aceste vase de ceramică conţin o cantitate mai mare de plumb şi nu sunt arse la temperatura optimă, a mai spus ea.
"Dacă un om mănâncă zilnic din ele, se poate îmbolnăvi, mai ales cele care sunt acide. Iar prin fierbere, smalţul de plumb intră în consistenţa alimentelor. Ai noştri folosesc şi smalţ de plumb şi ecologic. Smalţul ecologic este pe bază de oxizi care nu sunt periculoşi pentru sănătate. Au şi o cantitate de plumb, dar arderea este foarte bine făcută, adică trebuie să ajungi la o ardere de 1.200 de grade, ca plumbul să se topească", a arătat Karla Roşca.

Sursă foto AGERPRES.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.