fbpx

Se simte lipsa "sectoristului". Ministrul de Interne anunţă modificări în atribuţiile poliţiştilor de proximitate

Image
Image

Vicepremierul Mihai Fifor, ministru interimar al Afacerilor Interne, a declarat, în contextul cazului din Caracal care a şocat întreaga ţară, că se simte lipsa "sectoristului" care cunoştea cetăţenii din zona lui de acţiune, motiv pentru care se au în vedere modificări legislative prin care poliţistului de proximitate să îi fie reduse atribuţiile, astfel încât acesta să aibă posibilitatea să se concentreze pe cunoaşterea mai bună a zonei arondate.

"Haideţi să recunoaştem cu toţii că lipseşte sectoristul, cel care cunoştea foarte bine zona care îi era arondată. A apărut în schimb poliţistul de proximitate, cu o arondare mult mai mare şi cu atribuţii care îl încarcă foarte mult. El nu mai are timpul de cunoaştere necesar. Dacă avem un poliţist de proximitate care are arondaţi 10.000 de cetăţeni, cu siguranţă nu are cum să-i cunoască. În momentul de faţă avem în lucru, în ministerul nostru, modificări legislative pentru a putea reveni. El va fi tot poliţistul de proximitate, dar îi vom lua din atribuţiile care îi încarcă foarte mult activitatea în momentul de faţă şi îi vom reduce zona de acţiune. El este omul care trebuie să fie acolo, la bază, şi intervine imediat", a precizat ministrul interimar al Internelor, la Antena 3.

Mihai Fifor a făcut aceste precizări în contextul unei discuţii mai ample despre reformarea MAI, instituţie care, în opinia sa, a avut de suferit în urma pensionărilor masive şi a demilitarizării, cazul de la Caracal scoţând în evidenţă breşele din sistem şi problemele care s-au acumulat de-a lungul anilor, notează Digi 24. Fifor a arătat că ministerul trebuie reformat din temelie, împreună cu lucrătorii din sistem şi cu sindicatele. "Asta înseamnă legislaţie şi îmbunătăţirea legislaţiei, asta înseamnă reformare, asta înseamnă măsuri imediate de analiză şi de înlăturare a celor care nu doresc să activeze, poate, în MAI", a adăugat vicepremierul.

Problema fusese ridicată, în urmă cu mai bine de o săptămână, şi de fostul criminalist-şef ploieştean Andrei Banu, care reclama că, în urma modificărilor legislative făcute de-a lungul anilor, a dispărut această aşa-zisă instituţie a sectoristului, ceea ce a dus la slăbirea considerabilă a abilităţilor poliţiştilor de a cunoaşte populaţia şi, implicit, persoanele cu înclinaţii penale.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.