fbpx

Serviciul ştiinţific al Comisiei Europene nu a primit avertisment privind nivelul radiaţiilor gama

Image
Image

Reprezentanţa Comisiei Europene în România transmite că serviciul ştiinţific intern al Executivului european nu a primit niciun avertisment în ultimele 24 de ore de la vreuna din cele 5.000 de staţii europene specializate în detectarea nivelului de radiaţii gama.

"Precizări referitoare la un mesaj care circulă pe diferite reţele de socializare: Harta disponibilă la adresa https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx aparţine Centrului Comun de Cercetare (EU Science Hub - Joint Research Centre), serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene. Harta reflectă media şi nivelul maxim al dozelor de radiaţii gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de staţii europene specializate. Fiecare hexagon al hărţii reprezintă măsurătorile dintr-o anumită zonă din Europa. Centrul Comun de Cercetare nu a primit niciun avertisment de la vreun operator al acestor staţii care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile", arată un mesaj transmis luni de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, potrivit MEDIAFAX.

Harta nu are funcţia unui sistem de alertă timpurie. Sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE) este platforma pentru alertare rapidă şi schimb de informaţii în cazul unei urgenţe radiologice sau nucleare. Statele membre UE sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă.

Într-un comunicat de presă comun, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) au anunțat faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau pentru mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.