Sindicaliștii din penitenciare îl acuză pe ministrul Justiției de comunicare de informaţii false în cazul crimei de la Mediaș

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor îl acuză pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că a comunicat informații false în cazul criminalului de la Mediaș, a cărui victimă a fost un tânăr de 25 de ani, originar din Prahova.

"Din păcate însă genul ăsta de incompetenţă parşivă ne afectează pe toţi. Adevărul e că, fără recursul compensatoriu criminalul de la Mediaş ar fi fost liberat condiţionat în luna Mai 2019. Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracţiunea de comunicare de informaţii false se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani", spun sindicaliștii

"În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader – încă ministru al justiţiei – informa opinia publică despre faptul că «autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu». O nouă dezinformare regretabilă în scopul de a evita răspunderea pentru infracţiunile la care se face complice prin indolenta şi rea-voinţă motivată politic. În realitate, în situaţia în care nu ar fi existat aşa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaş ar fi fost liberat condiţionat în luna mai 2019, iar la termen în luna august 2021. O demonstrează fără echivoc dosarul de penitenciar al deţinutului Rusu Marius, iar o simplă interogare a bazei de date demontează afirmaţiile ministrului Toader. Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administraţia Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deţinutul Rusu Marius în comisia de liberare condiţionată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii susamintite. Această primă Comisie de liberare condiţionată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deţinutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii şi gravitaţii infracţiunii săvârşite, situaţiei disciplinare şi conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a şi fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare", dezvăluie FSANP.

Sindicaliștii punctează că, "dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaş ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiţionată a Penitenciarului Deva în luna noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie – dacă ar fi fost amânat pentru aceleaşi motive – în luna mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era în libertate, iar tânărul din Mediaş nu era ucis".

Citiți:  VIDEO | Prahovean de 25 de ani, ucis cu sânge rece de un criminal eliberat mai devreme din închisoare

"Atragem atenţia că, din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 – 3 ani de la momentul actual. Ceea ce înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracţionalităţii cu  peste 10.000 de recidivişti din promoţia Toader. Având în vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranţă cetăţenilor şi repetatele încercări de dezinformare a opiniei publice reamintim ministrului Toader că infracţiunea constând în «comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora» este sancţionata cu închisoare de la 1 la 5 ani", se mai arată în comunicatul FSANP.

 

Image
Image
Image