fbpx

STARE DE URGENȚĂ | Au fost majorate pedepsele pentru fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor. O nouă infracțiune a fost introdusă în Codul penal

STARE DE URGENȚĂ | Au fost majorate pedepsele pentru fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor. O nouă infracțiune a fost introdusă în Codul penal
Image
Image

Cazurile înregistrate la nivel național, de la declanșarea epidemiei, în care au fost implicate persoane care aveau sau erau suspectate că au coronavirus, i-au inspirat pe Guvernanți în elaborarea unor modificări aduse Codului penal.

"Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec, am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, infracțiunea va fi pedepsită cu închisoarea. Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cine nu respectă carantina trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal", a anunțat, luni dimineață, premierul Ludovic Orban.

De asemenea, acesta a precizat că a fost introdusă o nouă pedeapsă. Este vorba despre omisiunea de a da date. "În cazul în care, în cadrul anchetei epidemiologice, cineva nu dă date complete se consideră omisiune și se pot constitui dosare penale", a explicat Orban.

Până aseară au fost întocmite, la nivel național, 51 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

În paralel, premierul a solicitat mobilizarea miniștrilor, spunând că a găsit DSP-urile "aproape în moarte clinică".

"Am dispus angajarea de rezidenți, am crescut numărul de epidemiologi și vom crește în continuare numărul acestora. Am solicitat ministerului de Interne să ia măsuri energice pentru respectarea carantinei, inclusiv prin echipe mobile de jandarmi. Pregătirea spitalelor reprezintă un alt obiectiv major pentru a avea capacitatea de tratare în condiții bune. Repet din nou afirmația: stocurile existente prin lege care ar fi trebuit fi asigurate pentru combaterea unei epidemii erau zero. Au început să vină produse încetul cu încetul, vom dezvolta capacități de producție în România și vom susține companiile care au capacitatea de a produce", a mai anunțat premierul.

Acesta a făcut un nou apel la calm și rațiune și a îndemnat populația să urmărească doar informațiile oficiale, să nu se mai lase pradă informațiilor de pe diferite canale "care nu au alt scop decât să inducă o stare de panică".

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.