fbpx

Teoria conspirației despre medicii legiști și morții de COVID-19: O teorie absurdă și fără logică, campanie electorală sau destabilizare economică?

Teoria conspirației despre medicii legiști și morții de COVID-19: O teorie absurdă și fără logică, campanie electorală sau destabilizare economică?
Image
Image

"M-a sunat cineva de la spital să îmi spună că îmi oferă bani dacă sunt de acord ca pe certificatul de deces să fie trecut căa murit de COVID-19" – este o poveste care face deja carieră în mediul online și nu numai.
Unii dintre români pretind că medicii legiști sunt dispuși să ofere până la 1000 de euro dacă rudele unui decedat sunt de acord să le treacă noul coronavirus la cauza morții. Iar teoria se răspândește cu rapiditate.

Profesorul Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, a explicat, potrivit Digi24, că o astfel de teorie este absurdă și nu are logică.
"Nu e niciun interes pentru nimeni să umfle statistica cu cazuri de coronavirus. Este o teorie așa de absurdă că nu merită comentată. Ce rezultate ar avea o astfel de teorie? Nu am auzit de așa ceva. De ce ar avea interes rudele? Medicul legist are răspunderea pentru ce scrie în certificatul de deces. Dacă scrie ceva ireal, oricine se poate sesiza, se poate cere exhumarea și se ajunge la tragerea la răspunderea penală", a explicat Vladimir Beliș.

La rândul lui, Lucian Mîndruță, jurnalist Digi FM, a spus că teoria a pornit simultan în mai multe locuri din lume și că apar mărturii ale oamenilor care spun că această criză a COVID-19 este umflată din motive financiare.
"La început teoria a fost că se dau bani să se umfle pandemia, a pornit de la sume mici și a ajuns la sume foarte mari până la 3.000 euro.
La început, ca motivație a fost că autoritățile vor să umfle datele. Apoi, s-a revenit cu detalii, medicii sunt interesați să ia prima de erou și atunci ar fi dispuși să plătească 4.000.
Acum s-a ajuns la situația în care spitalele ar forța această plată pentru diagnostic pentru că ar primi așa fonduri europene.
Teoriile au fost distribuite uniform în țară, au fost distribuite de pe conturi nu întotdeauna false, au fost distribuite de oameni normali care au crezut și care au fost cumva prinși în această păcăleală.
Niciodată nu găsești persoana care a dat banii. Mereu e un văr, o mătușă, întotdeauna e la mâna a doua. (…) Sunt unii care s-au apucat de campanie electorală și tot ce fac e să dea în autorități, chiar cu riscul de a inflama o epidemie sau de-ai face pe oameni mai iresponsabili. Riscurile pentru oameni sunt trecute cu vederea de cei care folosesc aceste teorii".

Și Marcel Vela spune despre informaţiile din mediul online care combat existenţa noului coronavirus că fac parte dintr-o campanie finanţată. În plus, ministrul de Interne spune că acest lucru poate duce la o destabilizare economică.
Ministrul de Interne consideră că este posibil ca astfel de campanii să îi convingă pe oamenii simpli şi chiar pe unii politicieni să facă afirmaţii de genul că noul coronavirus nu ar exista sau că termoscanarea ar fi folosită în alte scopuri decât cel declarat.

Colaj, sursă foto desteptarea.ro și digi24.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.