fbpx

Turcia a cerut extrădarea preşedintelui fundaţiei "Lumina", care administrează mai multe şcoli şi licee în România

Image
Image

Fatih Gursoy, președintele fundației „Lumina”, care administrează mai multe instituții de învăţământ, a fost ridicat marți dimineață de la domiciliu, în baza unei cerereri de extrădare din partea Turciei.

Fatih Gursoy e acuzat de „complot împotriva statului turc”. El a ajuns la parchet în jurul orei 9.00, informează Digi24. Cererea de extrădare urmează să fie judecată de magistrați. Turcia îi acuză colaborare cu gruparea lui Fetullah Gulen, acuzată că ar fi organizat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Fundaţia administrează mai multe unităţi de învăţământ în România şi a fost implicată şi în organizarea unor festivaluri interetnice, inclusiv în Ploieşti.

Reprezentanţii Şcolilor Lumina au transmis un comunicat de presă în care susţin că măsura de astăzi vine ca urmare a unui "abuz al autorităților turce, care continuă sâ îi vâneze peste tot în lume pe opozanții regimului dictatorial al lui Erdogan". "Zilele trecute, o profesoară de engleză de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, Zeynep Bușra Șen, a fost de asemenea ridicată de acasă, tot în baza unui mandat de extrădare, care a fost respins ulterior de Curtea de Apel. Lumina Instituții de Învățământ respinge cu ferimitate atitudinea autorităților de la Ankara care au început o adevărată vânătoare a reprezentanților Școlilor Lumina, a căror activitate este legată doar de activitatea educațională. Ne exprimăm de asemenea toată încrederea în instituțiile statului român care respectă drepturile și libertățile cetățenilor", se arată în comunicatul de presă transmis.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.