fbpx

Un nou episod din "valiza Tel Drum": RISE Project arată cum a fost "fentat" un proiect european la Năvodari, cu ajutorul ministrului de atunci al Dezvoltării, Liviu Dragnea

Site-ul de investigaţii jurnalistice RISE Project a publicat al treilea episod din aşa-zisul serial Teleormanleaks, centrat de data aceasta pe un proiect din fonduri europene derulat de Primăria Năvodari, câştigat de Tel Drum şi dus la capăt cu mari probleme şi întârzieri, probleme la care Ministerul Dezvoltării a închis în repetate rânduri ochii. Personaje centrale sunt Nicolae Matei, fostul primar PSD din Năvodari, ajuns între timp în închisoare, Liviu Dragnea, la vremea aceea ministru al Dezvoltării, firma teleormăneană Tel Drum şi mai multe societăţi care au primit în subantepriză contracte de la Tel Drum. Jurnaliştii de investigaţii vorbesc şi despre grupări organizate care controlau licitaţiile publice şi înţelegeri între firme care, în teorie, erau rivale, prin care fiecare să primească o bucăţică din tort.

Miza, în episodul de faţă, dincolo, evident, de banii europeni, viza realizarea unui drum de 6,2 kilometri lungime în localitatea Năvodari, contract câştigat de o asociere compusă din trei firme, Tel Drum ca lider, Imob lux Construct din Bragadiru și Specialist Consulting din București. În perioada 2012-2016, Primăria Năvodari a cheltuit aproape 40 de milioane de lei. Majoritatea banilor s-au dus la Tel Drum. O parte din ei au venit de la Uniunea Europeană, arată site-ul riseproject.ro, care notează şi că Tel Drum a subcontractat o parte din proiect, astfel că unele plăţi s-au făcut şi către firmele care pierduseră licitaţia organizată de administraţia locală din Năvodari.

Asocierea condusă de Tel Drum s-a angajat să lărgească drumul, începând cu barierele de la ieșirea din Mamaia și până la tabăra de copii “Delfinul”. Pe o distanță de 6,2 km, șoseaua trebuia să aibă patru benzi, piste de bicicletă de doi metri lățime și trotuare de 1,5 metri. Și totul gata în 18 luni. L-a predat, însă, după 35 de luni, cu borduri care trebuiau înlocuite și stâlpi de curent în mijlocul pistelor de bicicletă, iar prima iarnă a adus pe carosabil tradiționalele cratere în asfalt.

RISE Project mai arată că, pe parcursul lucrărilor, pe măsură ce termenele de execuţie erau depăşite şi răsdepăşite, au existat mai multe sesizări cu privire la acest contract, majoritatea direcţionate către Ministerul Dezvoltării, condus la acel moment de Liviu Dragnea şi care a concluzionat aproape de fiecare dată că nu sunt probleme şi că banii trebuie decontaţi.

În investigaţia jurnalistică mai apar, tangenţial, şi numele lui Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, cercetat într-un dosar DNA Ploieşti, Marcel Păvăleanu, fost angajat în Secretariatul General al Guvernului şi fost preşedinte PSD Plopeni, Mircea Cosma şi Vlad Cosma. Citiţi toate detaliile pe riseproject.ro!

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.