fbpx

Un profesor din Cluj, ajuns în închisoare în China: E torturat de cinci ani pentru un prejudiciu de 80 de dolari

Un profesor și antreprenor din Cluj, Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, este închis de peste cinci ani într-o închisoare de maximă siguranță din China, unde este torturat și obligat să lucreze 12 ore pe zi, după o condamnare la opt ani pentru o fraudă contractuală, cu prejudiciu de 80 de dolari, fără ca autoritățile române să intervină, spune avocatul acestuia într-o conferință de presă, potrivit HotNews.

Ministerul Justiției a precizat, joi, după conferința de presă, că a luat act de situația românului și că depune toate eforturile pentru a-l transfera în România.

Avocatul Eugen Iordănescu, care îl reprezintă pe Marius Balo, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că instituțiile statului român – MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, l-au abandonat pe profesorul clujean și nu au făcut demersuri pentru transferul acestuia în România.

”De mai bine de 5 ani, un profesor și antreprenor din Cluj, Marius Balo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiții inumane și supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranță din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiției, Președinția României, ignoră suferințele acestuia și refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale și avocaților. Între timp, cetățeanul român este forțat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-și câștiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală și condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus Iordăchescu, potrivit sursei citate.

Eugen Iordăchescu a criticat „impotența” instituțiilor statului român și „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetățean român aflat într-o stare dificilă.

„Miniștrii Tudorel Toader și Teodor Meleșcanu nu a făcut nimic în apărarea intereselor unui concetățean. Memoriu adresat președintelui Klaus Iohannis a rămas fără răspuns. În urma discuțiilor recente la Ministerul Justiției, am observat că ministrul Ana Birchall are o atitudine pozitivă în acest moment. Facem demersuri ca Marius Balo să revină în țară și să își execute pedeapsa în țară, pentru că este dreptul lui”, a menționat Eugen Iordăchescu.

Unchiul lui Marius Balo, Ioan Felecan, a declarat, la rândul său, că acesta a fost torturat și bătut în închisoare, starea sa de sănătate fiind gravă și a slăbit foarte mult, de la 75 de kg a ajuns la 52 de kg.

„Muncește la lipirea etichetelor pe haine. Mi-a spus că în dormitor, noaptea, sunt 15 grade. Apă caldă nu a văzut de când a fost arestat”, a precizat Felecan.

După conferința de presă susținută de avocat, ministrul Justiției a transmis într-un comunicat că a luat act de situația lui Marius Balo, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanți legali ai acestuia.

Potrivit comunicatului, ministrul Justiției, Ana Birchall, a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic și în plan diplomatic, în acest caz.

Imagine cu caracter ilustrativ.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.