fbpx

Un specialist INFP explică seria de zece seisme din Marea Neagră: "Vedem cât va dura. Pot avea loc şi 50 de cutremure"

O serie de cutremure a început, miercuri dimineață, în Marea Neagră, în dreptul litoralului bulgăresc. Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a explicat fenomenul.

Citiți și:  ZECE CUTREMURE de suprafață în Marea Neagră, în mai puțin de cinci ore

"Adâncimea a fost de 5 km, este o adâncime impusă, în momentul în care nu se poate determina o adâncime pentru cutremur există pentru fiecare zonă seismogenă o statistică în care se arată unde se produc cele mai multe cutremure, 5-7-10 km în funcţie de zonă. Atunci când nu se poate determina zona, se alege adâncimea impusă. Calculele se vor mai rafina şi se va da o adâncime corectă, ulterioară. Este o stare tipică pentru unele zone, dezvoltarea de cutremure sub formă de secvenţe seismice. Pot avea loc şi 50 de cutremure, sunt zone pe glob unde sunt secvenţe seismice de ordinul a sute de cutremure, dar de magnitudini mici poate mai mici decât cele de la ora actuală. Trebuie luate în calcul din punct de vedere ştiinţific, se analizează pentru a se determina ce se întâmplă acolo, sunt importante ştiinţific", a precizat seismologul Mihai Diaconescu, pentru Mediafax.

Fizicianul a mai spus că seismele au fost înregistrate în zona oraşului Burgas, la ieşirea din golf, la intersecţia unui sistem de falii cu orientare est-vest, falii de şariaj cu falia Caliacra.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.