fbpx

VIDEO | Unde a dispărut asfaltul? Drumuri modernizate în bătaie de joc prin PNDL

Image
Image

Programul Naţional de Dezvoltare Locală gestionat de Ministerul Dezvoltării a adus investiţii de miliarde de euro în localităţile rurale din România, însă multe proiecte au fost făcute în bătaie de joc. Aşa se face că acum, la câţiva ani de la asfaltări de milioane, multe drumuri sunt aproape impracticabile. "Recorder" a publicat un amplu reportaj video, făcut în mai multe judeţe din ţară, care vorbeşte despre lucrări de mântuială, bani furaţi şi clientelă de partid. Ancheta jurnalistică arată cum statul român a "îngropat" milioane de euro în şosele pe care stratul de asfalt abia dacă depăşeşte grosimea unei felii de pâine şi cum primarii care ar fi trebuit să urmărească proiectele încearcă acum să găsească scuze.

Sub titlul "Drumurile și hoția: cum se fură la asfaltările din PNDL", Recorder.ro prezintă situaţia actuală a mai multor obiective de investiţii finanţate de Ministerul Dezvoltării în ultimii ani, în Olt, Giurgiu sau Dâmboviţa. Sunt doar câteva exemple dintr-o foarte lungă listă de proiecte de asfaltare derulate prin PNDL şi prezentate de conducerea Partidului Social Democrat ca o realizare şi o "scoatere a satului românesc din noroaie".

"Jumătate din cele zece miliarde de euro s-au dus către asfaltări de drumuri comunale: 4.000 de obiective de investiții răspândite prin toată țara, dar concentrate cu precădere în jumătatea de sud a țării, acolo unde PSD are cei mai mulți primari și unde rețelele firmelor de partid funcționează ca unse", scriu jurnaliştii de la Recorder.ro, care spun că au găsit în timpul investigaţiei lucrări în care asfaltul s-a turnat direct pe pământ, probabil pentru ca banii de materiale să rămână în buzunarul constructorilor, firme patronate de rudele sau prietenii unor miniștri, care au încasat finanțările de la Guvern și au lăsat în urmă șosele care s-au distrus după primul îngheț, drumuri asfaltate prin PNDL de două ori, fără ca nimeni să vadă vreo problemă în asta, am găsit primari care insistă să lucreze cu aceleași firme care le-au făcut praf lucrările anterioare şi, per total, un "program megalomanic, care risipește sume uriașe de bani fără să aibă mecanisme clare de control".

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.