fbpx

Votul final pe abrogarea pensiilor speciale a fost amânat, pe fondul protestelor de miercuri dimineață care au blocat activitatea instanțelor

Image
Image

Camera Deputaților trebuia să dea, miercuri, votul final pe proiectul care prevede eliminarea pensiilor speciale cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, după ce, ieri, comisia de muncă a adoptat propunerea în unanimitate, fără a transmite însă raportul său în plen.

Miercuri, în instanțe și parchete din toată țara au avut loc proteste ale personalului auxiliar, activitatea fiind blocată timp de două ore.

Citiți și:   Protest la Tribunalul Prahova. Personalul auxiliar amenință cu blocarea totală a activității instanței, dacă vor fi abrogate pensiile speciale

În cursul zilei de astăzi, Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociaţia Procurorilor din România au anunţat că susţin acţiunea personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar.

”Anomaliile generate de existenţa pensiilor de serviciu sunt de ordin social şi financiar şi influenţează negativ societatea românească. Astfel, în rândul majorităţii populaţiei există un sentiment de dezaprobare nemulţumire şi frustrare faţă de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce generează frustrare este şi cuantumul acestor pensii de serviciu. Astfel, în timp ce 5 milioane de pensionari a căror pensie a fost calculată pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie în rândul personalului ce beneficiază de pensie de serviciu este chiar revoltător: peste 17.000 RON pensia medie pentru procurori şi judecători, peste 10.000 RON pensia medie în rândul personalului aeronautic civil navigant, peste 5.000 RON pensia medie în rândul diplomaţilor şi personalului consular”, arată iniţiatorii în expunerea de motive.

Aproximativ 200.000 de persoane beneficiază de pensiile de serviciu pentru care statul plătește, anual, un miliard de euro.

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.