fbpx

Fostul primar al Sectorului 1, cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Fostul primar al Sectorului 1, cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Image
Image

Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, a fost plasat sub control judiciar, sâmbătă dimineaţă, după ce anterior fusese audiat timp de mai multe ore la sediul DNA. Procurorii anticorupţie spun că edilul, printr-un interpus, ar fi obţinut în mod ilegal "comisioane" de la firmele care prestau servicii pentru Primărie, bani pe care ulterior i-ar fi spălat cu ajutorul fostei soţii şi al menajerei.

DNA a anunţat, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă dimineaţă, că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Daniel Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor. În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de alte două persoane fizice, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență, mai anunţă DNA, care a precizat că au fost fixate cauţiuni în valoare de un milion de euro pentru fostul primar, 200.000 de euro pentru fosta soţie şi 75.000 de euro pentru persoana din anturajul său.

Anchetatorii susţin că această persoană ar fi fost cea care a pretins bani de la cel puţin un om de afaceri aflat în relaţii contractuale cu Primăria, însă cea mai mare parte a sumelor ar fi ajuns la primar. "În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență. În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței. De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său", se arată în comunicatul DNA.

"În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite. Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil. Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite. Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:
- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
- achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
- acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
- achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
- achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,
- asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții, toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni", se mai arată în comunicat.

Măsurile dispuse sâmbătă vin după ce joi au avut loc mai multe percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la 38 de adrese, dintre care două sedii ale unor structuri din subordinea administraţiei locale.

Politicianul a comentat pe reţelele de socializare măsura, după ieşirea de la audieri: "Aseară am fost convocat la DNA, unde am zăbovit mai mult de 12 ore, cerându-mi-se explicații pentru presupuse fapte din urmă cu mai mult de 12 ani. Nu m-am prevalat de dreptul la tăcere, pentru că, așa cum am spus, NU AM NIMIC DE ASCUNS. Am încredere în Justiție și voi contribui activ la aflarea adevărului. Totusi, nu pot să nu mă întreb: oare ce reclamă atâta urgență, în cazul unor presupuse fapte din 2008??? Acum, cu 2 săptămâni înainte de alegerile parlamentare! Cu toate acestea, refuz să intru pe tărâmul speculațiilor, deși tentația este foarte mare...". Ulterior, acesta a anunţat tot pe Facebook că a decis să se suspende din PSD, până la o decizie în dosarul său, declarând că nu vrea să pună în pericol "șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare, pe care le are partidul".

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.