fbpx

Ministerul Culturii a închis Muzeul CFR pe motiv că “nu este acreditat”

Ministerul Culturii a închis Muzeul CFR pe motiv că “nu este acreditat”

Image
Image

Ministerul Culturii, prin Direcția de Cultură a Municipiului București, marchează anul 2021, declarat declarat Anul European la Căilor Ferate, prin decizia de închide Muzeul CFR din Capitală. Direcția a venit în control și a dat o amendă, pe motiv că Muzeul nu este acreditat de Ministerul Culturii. În aceste condiții, conducerea Muzeului CFR a decis să-l închidă pentru public, pentru a nu se trezi cu o altă amendă, scrie site-ul Club Feroviar.

Muzeul CFR a fost inaugurat în 1939 de Regele Carol al II-lea, 1939, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la punerea în circulaţie a primului tren pe teritoriul românesc, în cadrul serbărilor Ceferiadei, iar funcționarea lui a fost legiferată în mai multe rânduri de-a lungul vremii.

Pe data de 7 ianuarie 2021, o comisie formată din angajaţi ai IGPR, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi experţi acreditaţi de Ministerul Culturii, s-a deplasat la sediul Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER – Muzeului CFR din Calea Griviței nr. 193B, București, unde funcționează Muzeul CFR, precizează Ministerul Culturii, la solicitarea Club Feroviar.

”Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER este instituţia care gestionează activitatea muzeală feroviară, conform HG 1399/2009. Ca urmare a verificărilor efectuate la faţa locului nu au fost identificate documente privind înfiinţarea și acreditarea instituţiei muzeale <Muzeul CFR>. Drept urmare, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 26/07.01.2021, în care s-a consemnat faptul că Muzeul CFR funcționează fără respectarea prevederilor art 17, alin 1-3 din Legea nr. 311/2003 a  Muzeelor  şi a Colecţiilor Publice privind înființare și acreditarea”, se arată în răspunsul trimis către Club Feroviar.

Pe cale de consecință, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER – Muzeul CFR trebuie să iniţieze demersurile necesare în vederea remedierii situației. Până la acest moment nu a fost depusă nicio documentație la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, se precizează în documentul citat de aceeași sursă. “Ulterior depunerii documentației, Ministerul Culturii va derula procedurile administrative pentru obținerea avizelor necesare pentru funcționarea Muzeului CFR, conform HG 90/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în finalul răspunsului transmis către Club Feroviar.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.