fbpx

Primăria le oferă truse de supravieţuire bucureştenilor din blocurile cu risc seismic. Ăsta e un mod de a rezolva problema "bulinelor"

Primăria le oferă truse de supravieţuire bucureştenilor din blocurile cu risc seismic. Ăsta e un mod de a rezolva problema "bulinelor"

Image
Image

Consiliul General al Capitalei discută în această săptămână un proiect care vizează oferirea unor truse de supravieţuire, ceva mai dotate decât trusele medicale clasice, bucureştenilor care locuiesc în blocuri cu risc seismic ridicat. Vorbim de aprope 6.000 de astfel de truse care conțin produse și echipamente cu ajutorul cărora personele prinse sub dărâmături pot supraviețui câteva zile.

Tratând posbilele efecte şi nu cauzele, autorităţile bucureştene propun acordarea a 5.845 de truse, persoanelor care locuiesc în blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, argumentând că această practică este des întâlnită, alături de instruiri periodice, în ţările cu seismicitate ridicată şi că în multe dinte imobilele vizate locuiesc persoane în vârstă, care n-ar avea posibilitatea să-şi achiziţioneze singure aceste materiale.

Trusele conțin, conform raportului de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre, un minim de materiale și echipamente necesare supraviețuirii în cazul în care un cutremur ar duce la prăbuşirea imobilelor, de la apă şi conserve la bandaje, medicamente şi dezinfectanţi. De asemenea, se popune oferirea unui radio cu dinam, astfel încât, în eventualitatea în care ar fi prinşi sub dărâmături, oamenii să fie la curent cu situaţia şi cu intervenţiile echipajelor de salvare, dar şi oferirea unor fluiere şi lanterne sau batoane luminoase, care să le permită să-şi semnalizeze poziţia.

Documentul mai aminteşte că astfel de truse au mai fost distribuite în perioada 2012-2013, precizând că între timp o parte din conţinutul lor a expirat şi e nevoie de înlocuire.

Conform datelor oficiale, în Bucureşti au fost încadrate în clasa I de risc seismic, în urma expertizării, 343 de blocuri, dintre care 173 sunt considerate pericol public.

(În caz că mai trebuia precizat, Foto cu caracter ilustrativ, sursa: temblor.net)

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.