Reacţiile supravieţuitorilor Colectiv: „Legea penală este prea blândă. Nu cred că se va face dreptate niciodată”

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Unul dintre supravieţuitorii de la Clubul Colectiv, Adrian Albu, a explicat, luni, că pedepsele date de judecători, luni, sunt „foarte uşoare”, subliniind că el nu consideră că se va face vreodată dreptate, având în vedere că legea penală este „foarte blândă”.

„Din punctul meu de vedere e o sentinţă foarte, foarte uşoară pentru ceea ce s-a întâmplat. Dacă ceea ce s-a întâmplat acolo ar fi cauzat moartea unui singur om, ar fi fost achitaţi, pentru că la 65 de oameni să dai pedepse între opt şi 12 ani mi se pare foarte puţin”, a spus Albu, pentru MEDIAFAX.

Supravieţuitorul incendiului consideră că este nevoie de un alt Cod Penal, care să pedepsească mai drastic abuzul în serviciu.

„O să se facă doar justiţie. O să se aplice legea aşa cum e ea, bună sau proastă. În momentul de faţă, legea penală este foarte blândă, pentru că, repet, noi judecăm faptele, nu consecinţele acelor fapte. Dacă am fi judecat consecinţele faptelor pedepsele ar fi fost mult mai mari”, a conchis sursa menţionată.

Mihai Grecea, una dintre persoanele rănite în incendiul Colectiv, a spus, potrivit sursei citate, că i se pare esenţial că s-au stabilit vinovăţiile în acest dosar, iar judecătorii au arătat, astfel, că statul este de vină pentru că „a pus în pericol cetăţenii”.

„Sunt cumva spre maximum unele dintre pedepse, adică acolo unde era probabil vinovăţia cea mai mare, dar dincolo de cuantumul de valori, în ani, ale pedepselor, care oricum vor fi atacate la Curtea de Apel, dincolo de asta mi se pare esenţial că s-au stabilit vinovaţiile şi în cazul acesta tragic de la Colectiv e o vinovăţie foarte complexă şi împărţită. E foarte important că s-a făcut clar că statul prin diversele sale instituţii şi prin angajaţii acestor instituţii este vinovat de punerea în pericol a cetăţenilor săi, pentru că dacă aceste instituţii şi oamenii acestor instituţii ar fi făcut ceea ce trebuia sa facă, nu s-ar fi ajuns la o situaţie de genul acesta. Există un contract între cetăţenii care platesc taxele şi aceste instituţii ca să le respecte dreptul constituţional la siguranţa personală, la viaţă şi nu s-a întâmplat asta”, a explicat Grecea.

Supravieţuitorul a mai spus că instituţiile statului nu au aplicat legile şi de aceea s-a ajuns la incendiul de la Colectiv. Bărbatul a explicat că „tribunalul nu face dreptate, face doar justiţie”.

Adina Apostol, supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, a declarat pentru MEDIAFAX că nu poate comenta decizia Tribunalului Bucureşti, deoarece nu este definitivă, însă speră ca pedepsele să fie un exemplu pentru şefii cluburilor şi instituţiilor care pun în pericol oamenii.

“Din câte ştiu, încă nu e o sentinţă definitivă, se poate face apel, abia apoi aş putea să-mi dau cu părererea, după ce se va termina şi la Curtea de Apel totul şi se vor da sentinţele finale”, a declarat, Adina Apostol.

Tânăra a mai spus că nu poate comenta decizia Tribunalului Bucureşti, pentru că nu are studii de profil, însă oricare ar fi sentinţa, nimic nu îi poate aduce înapoi pe cei care au pierit în incendiu.

„La fel, pielea noastră şi operaţiile vor fi în continuare, pe toată viaţa. Sperăm doar să fie un exemplu pentru ceilalţi patroni, celelalte cluburi, celelalte instituţii care pun în pericol viaţa oamenilor. Asta îmi doresc,  să plătească cei vinovaţi, pentru a da un exemplu şi să nu se mai repete aşa ceva”, mai spune Adina Apostol.

Sursă foto HotNews.

Image