fbpx

Scumpire cu până la 130% a tarifelor la transportul în comun, în București, de la 1 august. Autoritățile introduc biletele comune STB/Metrorex

Scumpire cu până la 130% a tarifelor la transportul în comun, în București, de la 1 august. Autoritățile introduc biletele comune STB/Metrorex

Image
Image

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat, marți, „armonizarea tarifelor la transportul în comun din București”, ceea ce va implica și o creștere tarifară ce va fi aplicată de la 1 august.

Oficialii Ministerului spun că Metrorex și  STB își armonizează oferta comercială, ca un prim pas spre integrarea transportului în comun din București și zona metropolitană. “Acum biletele comune oferă acces pentru 90 minute în rețeaua supraterană, împreună cu un acces la rețeaua de metrou”, menționează sursa citată.

Cum vor funcționa biletele comune STB/Metrorex

Comunicatul Ministerului anunță noile prețuri ale biletelor la transportul în comun, în Capitală:

> O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei.

> Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.

> Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei.

> Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea vor fi chiar 24 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.

Ambele societăți introduc și opțiuni favorabile pentru companiile care doresc să își susțină angajații să folosească transportul în comun.

Ministerul mai anunță că “vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex). Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora”.

Tarifele valabile la transportul în comun din București, de la 1 august

Oficialii admit că armonizarea tarifelor la transportul în comun din București implică și o creștere tarifară.  Cea mai mare va fi în cazul transportului de suprafață, pentru care prețul unui bilet va fi majorat cu aproximativ 130%. “În cazul STB, o călătorie, de pildă, crește de la 1,3 lei la 3 lei (sau 10 bilete pot fi achiziționate cu 25 lei). În cazul metroului, prețul unei călătorii crește de la 2,5 lei la 3 lei. Menționăm că, în cazul STB, aceasta este prima actualizare a tarifelor de călătorie din 2008. Iar la metrou, ultima ajustare a prețurilor a fost în 2014. Totodată, potrivit estimărilor, încasările suplimentare generate de această măsură se vor reflecta direct în condițiile de călătorie - prin investițiile pe care cele două companii le vor putea efectua”, dau asigurări reprezentanții MT.

În ciuda acestor scumpiri, conducerea Ministerului Transporturilor și a Primăriei generale a Capitalei speră ca bucureștenii să fie încurajați să opteze pentru transportul în comun, care ar fi o soluție pentru degrevarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la traficul auto.

 

 

Sursa foto: Societatea de Transport București

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.