Secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, despre pacienta care a luat foc la Spitalul Floreasca: Este într-o stare critică

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Starea de sănătate a pacientei care a ars la Spitalul Floreasca este gravă, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan. Incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deşi instrucţiunile aparatului interzic această combinaţie.

”Am constatat că pacienta este foarte bine îngrijită de echipa de la Chirurge plastică, este într-o situaţie critică, prognosticul ei este rezervat. Nu sunt în măsură să vă dau concluziile anchetei. Nu doresc să mă antepronunţ. Colegiul medicilor s-a autosesizat, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii are un control în curs, avem date despre el. Însă nu furnizez informaţii preliminare care să orienteze o soluţie”, a declarat Horaţiu Moldovan la Spitalul Floreasca, potrivit MEDIAFAX.

Pacienta suferă de cancer pancreatic şi a suferit două intervenţii chirurgicale majore. Echipa Ministerului analizează situaţia pe baza documentelor medicale foaia de observaţie, protocolul operator.

Secretarul de stat în Minister a mai explicat cum s-a produs, de fapt, incendiul de pe masa de operaţii.  

„Acest accident combustional intrachirurghical e rezultatul combinaţiei dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electro-bisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecţia acestor 3 elemente să se fi produs incendiul. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, tegumentelor pacientului. Acel biocid are autorizaţie să fie folosit în acest sens. Problema este că electro-bisturiul are în specificaţia tehnică interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu acest biocid”, a spus acesta.

Echipa medicală trebuie să cunoască aceste specificaţii. De asemenea, probabil ar fi trebuit folosit al tip de dezinfectant, spune secretarul de stat.

Aceste accidente nu sunt unice în ţară şi în străinătate, însă sunt rare.

Sursă foto Wikipedia.

Image