fbpx

Traian Băsescu este așteptat la Curtea Supremă, unde contestă calitatea de colaborator al Securității

Traian Băsescu este așteptat la Curtea Supremă, unde contestă calitatea de colaborator al Securității

Image
Image

Traian Băsescu este așteptat astăzi la Curtea Supremă pentru a contesta calitatea sa de colaborator al Securității. Curtea de Apel a decis în 2019 că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Băsescu a ales să conteste și să atace la Curtea Supremă decizia. Dacă însă nu i se va da dreptate, el ar putea fi acuzat de fals în declarații.

Potrivit realitatea.net, în momentul candidaturii la alegerile locale din 2020, Traian Băsesc a completat o declarație pe propria răspundere prin care susținea că nu a colaborat cu fosta Securitate. În situația în care Înalta Curte va menține decizia Curții de Apel București, Traian Băsescu ar putea fi acuzat chiar și de fals în declarații de orice persoană sau de CNSAS. Plângerea este una penală, se va deschide dosar, dar cea care va decide va fi tot instanța de judecată.

La ultimul termen al procesului din 5 septembrie, Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securităţi.

"Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul", a spus atunci Băsescu.

Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu".

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Sursă foto digifm.ro.

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.