fbpx

Trei pacienți Covid au murit la “Victor Babeș” după ce instalația de oxigen a secției mobile ATI s-a defectat / Un reprezentant al firmei de mentenanță a refuzat să intre în TIR / Serviciul Omoruri a declanșat o anchetă

Trei pacienți Covid au murit la “Victor Babeș” după ce instalația de oxigen a secției mobile ATI s-a defectat / Un reprezentant al firmei de mentenanță a refuzat să intre în TIR / Serviciul Omoruri a declanșat o anchetă

Image
Image

O nouă tragedie a aut loc, luni după-amiază, într-un spital Covid din România. O defecțiune la instalația de oxigen a unității mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul “Victor Babeș” a condus la decesul a trei dintre cei opt pacienți Covid în stare gravă care se aflau acolo.

Potrivit autorităților, luni, în jurul orei 17.00, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă amplasată de DSU în curtea Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" (operaţională începând cu data de 10.09.2020) a avut loc o avarie ale cărei cauze sunt încă investigate.

“TIR-urile de ATI sunt fabricate să funcționeze în 2 modalități: pe butelii de oxigen și generator propriu, pentru câteva ore. Pe o durată mai lungă, se conectează la curent din afara TIR-ului, la sursa din spital, de exemplu, și la sursa de oxigen permanentă, de la spital. Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă ce intră în TIR. Sunt și la ieșirea din stocător și la intrarea în TIR. Presiunea nu trebuie să urce peste 5,8 bari. Presiunea a crescut azi la peste 6. Cum, de ce, asta face obiectul anchetei. Ventilatoarele sunt de fabricație americană. Când se depășește 6 se opresc. Asta se pare că s-a întâmplat azi, cu toate ventilatoarele din TIR. Colegii au încercat imediat să ajute bolnavii, între timp au fost trimise și ambulanțe să preia pacienții. Era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele, în curte, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo, pentru că erau pacienți cu COVID. A preferat să rămână afară și să dea indicații. Unii pacienți au intrat în stop, erau în stare foarte gravă, 5 pacienți au fost transferați. S-a întâmplat ce nimeni nu a dorit să se întâmple – unii pacienţi au intrat în stop cardio-respirator, nu s-a reuşit să fie resuscitaţi, erau în situaţie critică. Trebuie văzut dacă a fost eroare umană sau defecțiune tehnică”, a relatat şeful DSU, dr. Raed Arafat.

Acesta a declarat că reprezentantul firmei de mentenanță se afla acolo din alt motiv când s-a petrecut incidental. Potrivit lui Arafat, același TIR de Terapie intensivă a funcționat fără probleme în Argeș, dar și la “Victor Babeș”, până la evenimentul de luni după-amiază.

Potrivit oficialului, ancheta care este în derulare va stabili dacă a fost vorba despre o eroare umană sau defecțiune tehnică.

Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București - Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul celor tei pacienți, ancheta vizând stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul.

 

Foto cu caracter ilustrativ (DSU)

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.