fbpx

Un şofer lăsat fără permis după ce-a suflat în etilotest, salvat de rezultatele analizelor de sânge

Un şofer lăsat fără permis după ce-a suflat în etilotest, salvat de rezultatele analizelor de sânge

Image
Image

Un bărbat căruia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile pentru că ar fi condus cu o alcoolemie de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat a obţinut anularea în instanţă a sancţiunii, arătând că poliţiştii nu au ţinut cont de analizele de sânge, care contraziceau aparatul etilotest.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti, un şofer lăsat fără permis după ce a fost prins la volan, în luna mai, cu o alcoolemie de de 0,13 mg/l alcool pur în aerul expirat, a contestat sancţiunea arătând că nu a consumat nicio băutură sau aliment care să conţină alcool. Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea şoferului lăsat fără permis şi a anulat procesul-verbal, redându-i bărbatului dreptul de a conduce, arată publicaţia Adevărul. Judecătorul a constatat că în acest caz, în seara în care a fost oprit şi găsit cu alcoolemie în aerul expirat, şoferul a cerut să îi fie recoltate probe de sânge, iar în urma analizelor de laborator alcoolemia din sânge a ieşit zero.

„Petentul a solicitat poliţistului rutier să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii concentraţiei de alcool din sânge, fiind eliberat de către Institutul Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici» buletinul de analiză toxicologică nr. 881 din 28.05.2021 (f.27), din care reiese că la ambele recoltări, la orele 22.10 şi 23.10, cantitatea de alcool exprimată în grame la 1000 ml sânge era 0 (zero). Ca atare, instanţa constată că întrucât rezultatul analizelor de sânge prelevate petentului a indicat o alcoolemie de 0, instanţa apreciază că petentul poate uza de această probă în vederea dovedirii aspectului că nu a condus autovehiculul sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, o interpretare contrară ar conduce la situaţia în care norma prevăzută de art. 88 alin. (5) din OUG nr. 195/2002 nu s-a aplica niciodată, neavând nicio finalitate practică”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sectorului 4, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.