fbpx

Urmașă a Brătienilor, chemată la o inaugurare care nu a mai avut loc: Am ajuns acolo și nu era nimeni

Image
Image

Moțiunea de cenzură, de joi, a pus-o pe stră-strănepoata fondatorului Partidului Liberal într-o situaţie cel puţin ciudată. Femeia, jurnalistă şi om de cultură în Franţa, a fost nevoită să facă degeaba drumul de la Paris la București, pe cheltuiala proprie.

Potrivit Digi 24, Administrația Monumentelor din cadrul PMB a anunțat iniţial inaugurarea ansamblului Ion C. Brătianu pentru joi, la ora 13:00. Iar președintele Comisiei Centenar din Primăria Capitalei, Răzvan Theodorescu, a invitat-o personal pe Marie Helene Brătianu la eveniment. Inaugurarea statuii stră-străbunicului său n-a mai avut însă loc. Nimeni nu i-a spus motivul. Așa că a plecat acasă, la Paris. Reprezentanţii Primăriei Generale nu au comentat în niciun fel incidentul. Marie Helene Fabra Brătianu, urmașa familiei Brătianu: „Am venit, da, efectiv, special, un pic în ultimul moment, pentru că am fost prevenită că mai sunt doar 10 zece zile și am ajuns miercuri pentru a fi sigură că sunt acolo joi, la ora 13:00”.
„Este incredibil pentru că nu era nimeni, efectiv nu era nimeni acolo care să ne zică asta. Nu au fost scuze. Nimeni nu și-a cerut scuze, nu a fost nimic”, a declarat Marie Helene Fabra Brătianu, potrivit sursei citate.

Ansamblul statuar Ion C Brătianu a fost realizat inițial de sculptorul Dubois, în 1903, din dorința Regelui Carol I. În 1948 însă, comuniștii l-au considerat monument burghez, l-au demolat și i-au topit figurinele din bronz. Acum însă, după 70 de ani, sculptorul Ionel Stoicescu a refăcut opera cu finanțarea Municipalității Capitalei, iar autoritățile au reașezat-o pe locul istoric din rondul de la Universitate. Măsoară 15 metri înălțime și cântărește 170 de tone.
Marie Helene Fabra Brătianu: „Este enorm. Chiar dacă am fost foarte dezamăgită de ce s-a întâmplat alaltăieri, esențial este că, totuși, România a consacrat o energie, un buget enorm pentru a păstra, pentru a redescoperi moștenirea lui Ion C. Brătianu. Acest lucru este, în esență, mult mai important decât inaugurarea”.

Pe 1 octombrie, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a alocat 243.335 de lei, fără TVA, pentru organizarea ceremoniei de inaugurare a ansamblului monumental "I.C. Brătianu".

Sursă foto Digi 24.

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.