Ploieșteni, peisajul vă pare cunoscut? Pentru așa ceva, DSP Alba vrea declararea stării de alertă: “Nu vom asista pasivi la transformarea oraşului într-un focar de infecţie”

gunoaie alba iulia
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a atenţionat, luni, că în cazul în care nu se rezolvă în mod adecvat colectarea deşeurilor menajere din municipiul Alba Iulia ar putea solicita declararea stării de alertă din motive medicale. Într-un comunicat citat de Agerpres, autoritățile arată că, dacă procesul nu va fi deblocat, situația poate deveni “un pericol pentru sănătatea cetăţenilor”.

 

"Direcţia de Sănătate Publică Alba face un apel către toţi cei implicaţi în procesul de colectare şi depozitare a deşeurilor de la nivelul Municipiului Alba Iulia să găsească, de urgenţă, soluţiile pentru deblocarea întregului proces, astfel încât situaţia să nu devină un pericol pentru sănătatea cetăţenilor. (...). Nu vom asista pasivi la transformarea oraşului într-un focar de infecţie, chiar dacă Direcţia de Sănătate Publică Alba nu deţine pârghiile şi instrumentele legale pentru a-i putea sancţiona pe toţi actorii implicaţi în procesul de colectare a deşeurilor. Lansăm acest apel tocmai pentru a evita situaţia în care vom fi obligaţi să solicităm declararea stării de alertă din cauze medicale, la nivelul Municipiului Alba Iulia. Sperăm că o astfel de decizie poate fi evitată, însă modul de evoluţie al colectării deşeurilor din ultima perioadă ne obligă să ne pregătim pentru orice scenariu. Astfel, am luat deja legătura cu toate instituţiile cu competenţe în domeniu, la nivelul oraşului şi judeţului, şi am transmis îngrijorările noastre în legătură cu situaţia colectării deşeurilor, precum şi posibilitatea ca, în cazul în care situaţia persistă, declararea stării de alertă să devină inevitabilă", a afirmat, potrivit comunicatului, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

DSP cere măsuri de urgență: “Situația este inacceptabilă”

Potrivit acestuia, cu prilejul vizitele efectuate în teren de personalul Direcției, ca și sesizările cetățenilor arată că  în foarte multe zone din Alba Iulia, în special în cartierele cu blocuri, colectarea deşeurilor a fost făcută la un nivel "mult sub cel necesar".

"Cantităţile foarte mari de gunoaie rămase necolectate, pe lângă disconfortul creat cetăţenilor care locuiesc în aceste zone, atât vizual cât şi în ce priveşte mirosul neplăcut, pot oricând să se transforme în focare de infecţie, cu atât mai mult cu cât suntem într-o perioadă cu temperaturi ridicate. (...). Lansăm încă o dată un apel către toţi factorii de decizie implicaţi în procesul colectării şi depozitării deşeurilor să ia de urgenţă măsuri şi să remedieze situaţia inacceptabilă în care i-au pus pe zeci de mii de albaiulieni", a conchis Alexandru Sinea.

Problemă majoră cu colectarea gunoaielor, de mai multe luni

Alba Iulia se confruntă de câteva luni cu o "problemă majoră" în ceea ce înseamnă ridicarea gunoiului menajer, după cum recunoştea, la începutul lunii august, primarul Gabriel Pleşa.

Luni, acesta a publicat, pe pagina sa de Facebook, un punct de vedere, subliniind că “actualul operator este obligat să continue prestarea serviciului de salubritate”:

“Nu voi accepta ca Alba Iulia să cadă, din nou, în mijlocul unui conflict care nu este al nostru (fie el economic, fie politic), iar cetățenii să aibă de suferit din această cauză. Scenariul din acest weekend și tabloul deplorabil în care se prezintă acum mai multe spații de depozitare a gunoiului, aparținând asociațiilor de proprietari din Alba Iulia, sunt de netolerat.

Astăzi am trimis o informare oficială către actualul operator de salubritate, Polaris, și am atras atenția asupra obligativității de a continua serviciul de colectare a gunoiului menajer, până la data la care noul operator va intra în operare. Legislația în domeniu este extrem de clară și nu voi pregeta de a folosi toate pârghiile pentru a fi trași la răspundere toți cei care vor încerca să încalce legea, lăsând orașul, din nou, pradă gunoaielor.

În contextul în care noul operator nu are semnate noile contracte cu beneficiarii finali, iar mobilizarea se face într-o perioadă mult mai mare decât au anunțat inițial, sarcina de a continua colectarea gunoiului menajer de la populație cade în mod exclusiv pe umerii actualului operator. De ce mobilizarea depășește termenul comunicat oficial inclusiv de noul operator sau de către CJ Alba, este un aspect la care cei implicați chiar ar trebui să răspundă...

Indiferent de ce vor spune unii și alții de pe margine, potrivit art. I din Actul adițional nr.27/04.05.2021, parte integrantă a contractului de concesiune nr.69525/2013, SC Polaris M Holding SRL Constanța este OBLIGATĂ SĂ CONTINUE PRESTAREA SERVICIULUI până la data la care noul operator va începe prestarea activității: ”în calitate de concesionar, SC Polaris M Holding SRL Constanța va asigura continuitatea activității de colectare, transport și depozitare  a deșeurilor municipale, în aceleași condiții contractuale, până la operaționalizarea operatorului economic delegat (colectare și transport) Lot 1 Alba Iulia”

De asemenea, potrivit art. 12 lit. n) din Contract „La încetarea contractului de delegare a gestiunii din alte cauze decât ajungerea la termen sau forţă majoră, este obligat să asigure continuitatea prestării activităţii în condiţiile stipulate în contract, până la preluarea acesteia de către concedent, dar nu mai mult de 90 de zile”.

Pe cale de consecință am comunicat oficial firmei POLARIS că, din punctul nostru de vedere, are obligativitatea de a continua serviciul de colectare și transport al gunoiului menajer de pe raza UAT Alba Iulia până la data la care Primăria Alba Iulia va informa în mod oficial, cu 30 de zile înainte, ieșirea de sub contract. De asemenea, ne așteptăm ca și ceilalți implicați în această chestiune, respectiv ADI Salubris Alba, respectiv Asocierea RER Vest SA - RETIM Ecologic Service să facă toți pașii necesari, cât mai rapid, pentru ca lucrurile să reintre în normal la nivelul municipiului Alba Iulia.

Nu este nicio amenințare sau intimidare, dar vreau să fiu foarte clar: voi face TOTUL pentru ca Alba Iulia să nu fie înghițită de gunoaie, indiferent de numele persoanelor implicate, diverși susținători de după cortină sau licențele pe care unii și le-ar putea pierde”.

 

Sursa foto: alba24.ro

 

Image