fbpx

Secție de Terapie Intensivă improvizată. Medicii spitalului din Abrud caută singuri soluții

Secție de Terapie Intensivă improvizată. Medicii spitalului din Abrud caută singuri soluții

Image
Image

La un an de pandemie, în spitalul din Abrud, județul Alba, situația e disperată. În lipsa dotărilor, medicii au improvizat improvizat o secție de ATI. Potrivit servuscluj.ro o parte din oxigenul care salvează vieți în acest spital este asigurat din donații. Incredibil este că în tot acest efort, medicii au reușit performanța de a avea extrem de puține decese: din aproape 800 de pacienți Covid, au murit doar 7 în ultimul an.

Spitalul Alexandru Borza, Abrud: 3 găuri care leagă 6 butelii de oxigen sunt săpate în pereți. De două ori pe zi, muncitorii care le alimentează ajung la poarta spitalului și încep încărcarea. O mare parte din oxigenul atât de necesar pacienților Covid este donat de către un om de afaceri care a avut soția internată aici și a supraviețuit. Acum încearcă să mulțumească pentru șansa primită. Spitalul din Abrud are 85 de locuri, 30 rezervate pentru bolnavii de Covid și evident nu dispune de secție ATI. Însă ca să nu le moară în brațe pacienții, medicii au improvizat o instalație care să îi țină pe bolnavi în viață.

”Am încercat să aducem un surplus față de necesarul de oxigen dat de concentratoare, am montat niște tuburi de oxigen în afara clădirii și prin niște tuburi am tras oxigenul în saloanele unde sunt pacienții. În funcție de necesarul de oxigen a fiecărui pacient. Am avut pacienți care au necesitat 8 tuburi, alții au 2 tuburi pe zi. Avem 4 persoane nominalizate din muncitorii spitalului care sunt agreați să schimbe tuburile de oxigen și să monteze acele reductoare pe care le vedeți montate pe tuburi. Ei vin și ziua și noaptea, la orice oră îi solicităm, în decurs de maxim 10 minute sunt aici și schimbă tubul. Sunt planificați și lucrează în ture. Au fost cei de la ISU în control și au considerat că sunt corespunzătoare normelor actuale de siguranță”, spune medicul Horea Presecan, potrivit sursei citate.

”Ideea a pornit de la lipsa de oxigen a spitalului, după ce noi am fost nominalizați ca spital suport pentru pacienții Covid. Ne-am dat seama că de la formele ușoare care au venit la început, încet-încet formele au devenit medii sau mai grave și aveau tot mai mulți nevoie de oxigen. Neavînd altă posibilitate de a ajuta pacienții, ne-am amintit că în trecutul spitalului așa se dădea oxigen la sălile de operații și am reinventat această metodă. Am ajutat mulți pacienți, nu toți au nevoie de necesar major de oxigen, dar din cei internați, 600-700 pe care i-am avut, cel puțin 100-150 au avut nevoie de oxigen suplimentar și a fost singura posibilitate de a-i ajuta și de a-i menține în viață până ajung într-o secție de terapie intensivă”, adaugă medicul Presecan.

Citește mai mult pe servuscluj.ro.

Sursă foto servuscluj.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.