Zeci de tone de îngrăşământ chimic confiscate de poliţişti în județul Alba

Aproape 70 de tone de îngrăşăminte chimice care erau depozitate în loc neprotejat şi în apropierea unor recipiente cu motorină, existând riscul contaminării acestora şi transformării lor în material explozibil, au fost indisponibilizate de poliţişti. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, deţinătorul s-a ales cu dosar penal.
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Alba au depistat, în ziua de 4 aprilie 2019, pe raza localităţii Măhăceni, comuna Unirea, 67,5 tone de îngrăşăminte chimice, depozitate de către proprietarul lor, un agricultor din localitate, într-un loc neprotejat, pe domeniul public.
"Mai mult, în apropierea acestora, poliţiştii au găsit mai multe recipiente cu motorină", se arată în comunicat. Prin depozitarea îngrăşămintelor în apropierea combustibilului exista posibilitatea contaminării şi transformării acestora în material explozibil, subliniază IPJ Alba. Totodată, poliţiştii au constatat că, prin ambalarea necorespunzătoare a îngrăşămintelor chimice, s-ar fi creat premisele pierderilor de substanţă activă, iar prin depozitarea în locuri neprotejate, neîmprejmuite şi pe domeniul public, ar fi existat riscul sustragerii sau intrării în contact cu materiale incompatibile sau cu surse de căldură şi de foc.
Deţinătorului acestora, un bărbat de 47 de ani, din comuna Unirea, i-a fost întocmit dosar penal. El este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate, iar întreaga cantitate de îngrăşăminte chimice a fost indisponibilizată.
Controalele poliţiştilor privind modul de depozitare a substanţelor periculoase vor continua, mai precizează IPJ Alba.

Image
Image
Image