fbpx

A început referendumul pentru demiterea primarului din Dumbrăviţa

A început referendumul pentru demiterea primarului din Dumbrăviţa

Image
Image

Referendumul iniţiat de USR pentru demiterea primarului comunei braşovene Dumbrăviţa, liberalul Zachiu Popa, a început duminică. Secţiile de vot sunt deschise între orele 7.00 şi 23.00, iar referendumul va fi validat dacă vin la vot minimum 30% din locuitorii cu drept de vot.

USR Dumbrăviţa a depus în noiembrie 2021, la Instituţia Prefectului Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind înlăturarea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu, acuzat că în 18 ani de mandat nu a construit drumuri, canalizare, creşă, parc sau locuri de joacă, relatează G4Media.

Primul referendum pentru demiterea primarului

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, buletinul de vot conţine o singură întrebare - „Sunteţi de acord cu demiterea domnului Popa Zachiu, primarul comunei Dumbrăviţa, judeţul Braşov?” - alegătorii urmând să pună ştampila în interiorul unuia dintre cele două pătrate că răspunsul "DA" sau răspunsul "NU".

Din totalul de 5.140 de locuitori ai comunei, 4.083 au drept de vot, iar minim 1.225 trebuie să fie prezenți la referendum pentru validare. Demiterea primarului se consfințește cu votul a jumătate plus unu din cei prezenți la referendum, mai arată sursa citată.

„Va fi o premieră, acesta fiind primul referendum de acest gen din România. Comuna noastră devine, astfel, un exemplu naţional! Cetăţenii comunei şi-au exercitat dreptul legal, democratic, de a declanşa organizarea unui referendum local. Iar pe 19 iunie îşi vor exercita dreptul de a demite un primar de care nu mai sunt mulţumiţi şi care nu le mai reprezintă interesele”, a transmis USR Dumbrăviţa după ce decizia de organizare a referendumului a rămas definitivă.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.