fbpx

Va face şi statul un sanctuar pentru urşi, pentru a scădea presiunea de pe cel privat de la Zărneşti

Va face şi statul un sanctuar pentru urşi, pentru a scădea presiunea de pe cel privat de la Zărneşti

Image
Image

Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a anunţat vineri că proiectul privind realizarea unui sanctuar pentru urşi de către statul român, cu fonduri europene, pe suprafeţe de teren aparţinând Regiei Publice Locale Kronstadt Braşov, va fi depus în cursul acestei luni, astfel încât să scadă "presiunea" care există în prezent pe Asociaţia Milioane de Prieteni (AMP), care administrează Sanctuarul Libearty de la Zărneşti.

"Ministerul pe care îl conduc, în această lună, va depune pe POIM o aplicaţie, un proiect de 10 milioane de euro, prin care vrem să facem, în judeţul Braşov, un mult mai bun management în domeniul urşilor, se va mai construi încă un sanctuar. În sfârşit face şi statul român unul şi ne dorim foarte mult ca presiunea care este astăzi pe doamna Lapis (Cristina Lapis, preşedinta AMP - n.r.) va mai fi împărţită la Braşov, astfel încât această specie protejată prin lege să aibă condiţii cât mai bune, pentru protejarea biodiversităţii", a afirmat Alexe, care a vizitat Sanctuarul de urşi de la Zărneşti, potrivit AGERPRES.

Totodată, el a menţionat că, în cursul anului acesta, prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM), se vor da unor familii din "judeţele de munte" 5.000 de kituri prin care acestea vor putea să-şi protejeze, în vederea reducerii pagubelor produse de către urşi, gospodăriile.

Conform lui Alexe, kitul conţine un sistem de impulsuri electrice, iar valoarea programului se ridică la 1,5 milioane de euro.

Sursă foto bearsanctuary.com

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.