fbpx

Zeci de pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Brașov ar fi fost folosiți pentru testarea unor medicamente

Image
Image

Acuzații grave lansate public de managerul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Brașov. Dr. Nicuşor Bîgiu a anunțat că o sesizare ar putea fi înaintată Parchetului, pentru ca organele de anchetă să cerceteze dacă s-au făcut sau nu studii clinice pe pacienţi fără discernământ, în general, a celor vulnerabili, lucru care contravine regulilor. „Cu comisia de analiză a studiilor clinice am ajuns într-un impas, întrucât ni se blochează accesul la lista pacienţilor incluşi în studii şi la acordul lor informat. Este un punct în care o comisie de analiză numită de spital îşi depăşeşte competenţele şi voi sesiza organele abilitate să cerceteze dacă s-au făcut sau nu studii clinice farmaceutice pe pacienţi vulnerabili din instituţiile de psihiatrie care aparţin de spitalul acesta”, a declarat managerul citat de bzb.ro.

Potrivit acestuia, medicii care au realizat studiile s-au justificat prin faptul că nu au acordul sponsorului (compania farmaceutică) şi că, la momentul realizării studiilor, au avut acordul Comisiei de Etică de la Bucureşti, au fost verificaţi şi nu s-au găsit nereguli. Conform dr. Bîgiu, 30-40 de bolnavi de la Vulcan ar fi fost incluşi, fără voia lor, în studii clinice. În secţia respectivă Vulcan sunt internaţi aproximativ 150 de pacienţi, dintre care doar circa 90 au discernământ.

Aici se derulează și o anchetă DIICOT, vizând bani care ar fi fost sustrași de la pacienți.

"Nu stiu şi mă surprinde că managerul declară asta. Când un studiu clinic e autorizat şi se desfăşoară în spital, el nu se desfăşoară fără acordul conducerii. Există contracte standard, studiile sunt autorizate de ANM. Nu ştiu despre ce e vorba, dar mă surprinde că îşi pune el întrebări. E treaba managementului să verifice ce se întâmplă într-un spital, iar un studiu clinic presupune mai multe aspecte, inclusiv consimţăminte. Sunt reguli foarte clare. Dacă nu sunt respectate, compania care face studiul nu îl poate utiliza. De aceea sunt surprinsă. Nu prea cred", a declarat cu privire la acest caz ministrul Sănătății, Sorin Pintea, potrivit România TV.

Sursa foto: brasovmetropolitan.ro

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.