fbpx

Două focare de pestă porcină africană au fost stinse în județul Covasna

Image
Image

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a anunţat, marţi, că au fost stinse două focare de pestă porcină africană apărute în judeţ în luna februarie. Se menţin în continuare restricţiile privind sacrificarea şi circulaţia porcilor şi a produselor alimentare din carne de porc.
“În data de 15 aprilie a.c. focarele de pestă porcină africană din zona Őrkő a municipiului Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului au fost declarate stinse (...) De la data declarării şi până acum au fost urmate procedurile de supraveghere, monitorizare şi stingere conform legislaţiei UE şi celei din România, precum şi conform Manualului operaţional. În această perioadă, în zonele de supraveghere şi cele de protecţie au fost inspectate 1.135 de gospodării cu porcine, efectuându-se examenul clinic la 6.961 de porcine. Au fost recoltate 770 probe pentru examene de laborator. Au fost ucise preventiv 127 porcine (...) în valoare totală de 53.514 lei în focarul Őrkő (...) În cazul focarului de la Valea Crişului se aşteaptă finalizarea dosarului pentru 13 porci ucişi preventiv, în valoare de  15.480 lei (...) În această perioadă au fost examinaţi un număr de peste 200 mistreţi împuşcaţi sau găsiţi morţi pe teritoriul judeţului, toate probele prelevate fiind negative pentru pesta porcină africană”', a precizat directorul DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, într-un comunicat remis AGERPRES.
Pentru nerespectarea măsurilor dispuse de DSVSA au fost aplicate trei amenzi contravenţionale în valoare totală de 5.100 lei.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.