fbpx

Dosar penal după ce mai mulți pacienți s-au infectat cu o bacterie în Spitalul Județean Miercurea Ciuc

Dosar penal după ce mai mulți pacienți s-au infectat cu o bacterie în Spitalul Județean Miercurea Ciuc

Image
Image

Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, în Harghita, în cazul unor pacienți infectați cu bacteria Pseudomonas aeruginosa după ce au fost operaţi la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean. Trei dintre bolnavi și-au pierdut vederea la ochiul operat.

 

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Maria Plumbu, a confirmat pentru Agerpres că poliţiştii s-au sesizat din oficiu, întrucât în acest caz nu este depusă nicio plângere, fiind deschis "un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu". Potrivit sursei citate, 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosa, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.

Serviciul de Comunicare al SJU Miercurea Ciuc a recunoscut săptămâna trecută, răspunzând unei solicitări Agerpres, că trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat, la şase dintre pacienţi vederea s-a deteriorat, iar în cazul a cinci pacienţi vederea nu s-a deteriorat sau s-a deteriorat în mică măsură.

Vineri, 11 februarie, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a anunţat că a trimis Corpul de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, susţinând că abia atunci aflase detalii suplimentare despre acest caz.

Primele sancțiuni după ce mai mulți pacienți au fost infectați cu o bacterie, în urma operației la ochi

Şefa DSPP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat vineri, pentru sursa citată, că, în baza HG 857/2011, la nivelul secţiei de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al sancţiunilor fiind de 26.000 lei, iar la nivelul structurilor cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente. Măsurile au fost luate după ce s-au constatat "severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare", iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

Șeful Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în urma anchetei interne, au fost identificate mai multe probleme pe procedura de procesare instrumentar şi de sterilizare şi consideră că, "mai mult ca sigur, acolo au fost problemele care au dus la această tragedie". Acesta a declarat că sursa infecţiei nu a fost găsită, principala ipoteză fiind că bacteria a fost adusă din afara spitalului şi manipulată prin intermediul personalului secţiei de Oftalmologie.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.