fbpx

Petiţie a localnicilor din Ditrău către brutăria care a angajat sri-lankezi; documentul nu a ajuns încă la firmă

Petiţie a localnicilor din Ditrău către brutăria care a angajat sri-lankezi; documentul nu a ajuns încă la firmă

Image
Image

O petiţie semnată de aproximativ 2.000 de localnici din Ditrău şi adresată brutăriei care a angajat muncitori sri-lankezi a fost înaintată primarului comunei, Puskás Elemér, fiind solicitate, printre altele, să se facă publice actele privind calificarea muncitorilor străini sau adeverinţele lor medicale.

Angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit nemulţumirea unei părţi a locuitorilor, care au spus că le e teamă că în comună vor veni mulţi migranţi, care să le impună propria cultură şi să le pună în pericol siguranţa.
Situaţia în comună a devenit tensionată, iar pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici, în frunte cu preotul capelan romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat pentru a cere, în şedinţa Consiliului Local, discutarea acestei probleme.
Cazul a ajuns în atenţia IPJ Harghita, care a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, dar şi a Avocatului Poporului şi a onsiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Primarul comunei Ditrău, Puskás Elemér, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, că documentul "este semnat de aproximativ 2.000 de persoane", toate fiind din comună, şi a fost depus de preotul capelan Bíró Károly şi de aproximativ 25 de localnici, care au strâns semnăturile.
În petiţia menţionată, se cere angajatorului "să facă publice şi să prezinte reprezentanţilor localnicilor copiile după actele cu privire la calificarea profesională a celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară", precum şi "să prezinte Consiliului Local al comunei Ditrău actele personale şi adeverinţele medicale stabilite prin lege ale celor doi angajaţi dintr-o terţă ţară".
De asemenea, i se mai cere patronului brutăriei "să nu angajeze forţă de muncă străină, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente şi să contribuie astfel la prevenirea imigrării tinerilor".
Primarul Puskás Elemér a ţinut să puncteze că el are rolul de mediator între firmă şi oamenii care s-au revoltat împotriva firmei şi că petiţia nu conţine nimic care să vizeze atribuţiile primarului.
În legătură cu atmosfera din comună, primarul a spus că este mult mai liniştită.
"Atmosfera este mult mai liniştită decât ceea ce a fost între miercuri şi sâmbătă (29 ianuarie - 1 februarie, n.r.), zilele acelea a fost foarte încinsă atmosfera. Dar acum oamenii au mai înţeles că nu sunt migranţi, că sunt muncitori. Bineînţeles că mai sunt care tot se revoltă", a spus Puskás Elemér.
Legat de venirea celui de-al treilea muncitor din Sri Lanka, spune că nu a primit nici un semnal negativ şi a ţinut să puncteze că muncitorii sri-lankezi stau la Gheorgheni şi că nu ştie dacă sunt locuitori din Ditrău care să-i fi văzut pe aceştia altundeva decât la televizor.

Directoarea brutăriei din Ditrău, Köllő Katalin, a declarat, pentru AGERPRES, că petiţia nu a ajuns încă la firmă şi că i se pare normal ca cineva să o aducă sau să o trimită la sediu, nu să afle din presă despre conţinutul ei.
Aceasta a spus că firma va răspunde oficial atunci când va primi petiţia, dar a ţinut să puncteze că nu va cere scuze localnicilor, pentru că nu a făcut nimic rău.
Despre solicitarea de a face publice diplomele şi actele medicale ale sri-lankezilor, directoarea firmei a spus că nu va face acest lucru, întrucât este vorba de documente personale, care au fost verificate de instituţiile cu atribuţii în domeniu.
Referitor la solicitarea de a nu angaja forţă de muncă străină, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente, Köllő Katalin a spus că are nevoie de muncitori calificaţi şi că, în două luni de zile de când a anunţat existenţa a trei posturi vacante, niciun localnic nu a venit să se angajeze.
Ea a mai adăugat, referitor la faptul că petiţia făcută publică este scrisă în limba maghiară, că "suntem totuşi în România" şi a punctat că răspunsul oficial va fi în română, dar va fi tradus şi în maghiară, pentru ca toată lumea să înţeleagă.

Sursă foto Digi 24.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.