Ce s-a întâmplat miercuri seara la Promenada Mall din Sibiu?

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Incidentul de miercuri seara de la Promenada Mall, în urma căruia cinci persoane au fost transportate la spital, a fost generat de instalația de frig amplasată în subsol, în zona magazinului Kaufland.

Instalațiile de răcire de mare capacitate folosite de către comercianți în ultima perioadă folosesc bioxid de carbon. O astfel de instalație este amplasată și în noul centru comercial din Sibiu – Promenada Mall – la subsolul magazinului Kaufland fiind utilizate cantități mari de bioxid de carbon și de uleiuri folosite în instalațiile pentru frig.

Potrivit Turnul Sfatului, incidentul nu s-a declanșat brusc. Cu câteva ore înainte de închiderea mall-ului, instalația de răcire de sub magazinul Kaufland a început să se comporte în afara parametrilor. Temperatura din rețeaua de bioxid a crescut constant și, în cele din urmă, una din supapele de siguranță a început să elibereze “surplusul”. Timp de câteva ore, persoana responsabilă de supravegherea instalațiilor a încercat mai multe manevre de a reduce temperatura din sistem, fără succes, însă. În cele din urmă, în urma evacuării bioxidului de carbon prin supapa de siguranță, cei aflați în zonă au început să fie afectați. ”Bioxidul de carbon, fiind mai greu decât aerul, reduce cantitatea de oxigen dintr-o încăpere, ceea ce poate afecta organismul uman. Asta s-a întâmplat, în cele din urmă, și cu operatorul instalației de răcire a magazinului Kaufland: îl pișcau ochii, respira tot mai greu, iar în încăperea instalațiilor s-a ridicat o ceață densă formată în urma evaporării uleiurilor din instalații. Pompierii au fost chemați abia după declanșarea alarmei pentru depășirea concentrației de bioxid de carbon”, au explicat sursele contactate de Turnul Sfatului.

Pompierii au intervenit rapid, înainte de ora închiderii mall-ului (22:00) și au decis – după cum avea să devină public – evacuarea centrului comercial, având în vedere faptul că au detectat un nivel ridicat de bioxid de carbon în zonă.

În cazul unor astfel de erori, instalația trebuie golită controlat, în paralel cu ventilarea încăperilor și spațiilor în care sunt amplasate aceste sisteme, arată sursele citate. Angajații de la Kaufland, la fel ca și pompierii privați angajați, cel mai probabil nu au știut care este protocolul de urmat în astfel de situații.

În jurul orei 05:00 a dimineții de joi, instalațiile de frig au fost repornite sub supravegherea angajaților unei firme din Cluj-Napoca, responsabilă de mentenanța sistemelor în discuție.

Sursă foto Turnul Sfatului.

Image