Copil mușcat de viperă la Sibiu. Spitalul Județean nu avea ser antiviperin

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Mușcat de un pui de viperă, un băiat de zece ani din Sibiu a fost tratat cu ser antiviperin abia la opt ore după incident. Pe stoc nu exista un astfel de vaccin, fiind vorba de o criză la nivel național. În ultimă instanță s-a folosit un vaccin cu termen de utilizare depășit.

Potrivit Turnul Sfatului, băiatul de zece ani era într-o drumeție cu familia sa, în cursul dimineții de luni, în zona Râul Sadului, când a observat în mijlocul drumului un șarpe care nu avea mai mult de 10 – 15 cm lungime.
“Tatăl copilului l-a văzut în mijlocul drumului, s-a uitat la el, după care l-a lăsat din nou în drum. Copilul a zis să nu lase puiul de șarpe în mijloc de drum, unde putea fi călcat de o mașină și a pus mâna pe coadă pentru a-l arunca în iarbă. Atunci șarpele l-a mușcat de mână“, povestește mama băiatului pentru Turnul Sfatului.

Băiatul s-a plâns de usturime imediat după mușcătură. În următoarele zece minute palma și degetele copilului au început să se umfle drept pentru care oamenii s-au îndreptat degrabă înspre Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Sibiu, unde au ajuns după aproximativ o oră și jumătate.

“A început să i se umfle mâna, palma și degetele, mai ales degetul mare de care a fost mușcat. Alte reacții sau simptome nu a avea, cu excepția faptului că simțea o durere sub braț“, descrie mama simptomele cu care copilul a ajuns la Spital.

Aici a fost preluat de urgență de specialiștii din cadrul UPU, cărora li s-au alăturat medici și din alte secții. Primele două chestiuni de rezolvat în regim de urgență au fost să se stabilească șarpele care a produs mușcătura, după care “să se facă rost de un vaccin“, deoarece Spitalul Județean Sibiu nu avea așa ceva în depozite.

Identificarea speciei căreia îi aparținea șarpele s-a făcut cu ajutorul fotografiilor pe care părinții copilului l-au realizat.

Între timp, la nivelul secției UPU s-a declanșat o adevărată “vânătoare“ de vaccin.

În cele din urmă, s-a decis aducerea unui astfel de ser de la Spitalul județean Alba. Doar că acest ser era unul expirat. “Până la urmă a fost adus, cu mașina, un vaccin de la Alba Iulia. Am înțeles că era singurul vaccin de acest gen din această regiune și, mai mult, că este și expirat de la finele lunii mai. Dar, după mai multe consultări între medici, inclusiv cu oameni din Ministerul Sănătății, s-a stabilit că acel termen de garanție depășit nu era un impediment. Noi am zis că mergem pe mâna lor“, au acceptat părinții situația.

Vaccinul a fost administrat în jurul orei 17:00. după investigații ample asupra copilului, pentru a evita efecte secundare.

Potrivit sursei citate, Constantin Roșca, medicul care conduce Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Sibiu spune că nu este ceva anormal lipsa unui astfel de vaccin din depozitele celei mai mari unități medicale din județ.
“Eu nu știu de această situație, nu am fost în ultimele cinci zile pe la Spital. Este posibil ca vaccinul să fi fost adus de la Alba Iulia, căci asta este procedura. Când nu este într-o parte, îl aducem din altă parte, de la Alba sau Brașov, unde este mai aproape. Este un vaccin care nu se folosește des, deci cine îl are pe stoc îl dă la ceilalți. Sunt rare astfel de cazuri, nu sunt mușcături frecvente cred că în ultimul an acesta este primul pe care îl avem la Sibiu. Deci dacă avem pe stoc folosim de la noi, dacă nu avem sau sunt expirate, aducem din județele învecinate“, explică medicul Constantin Rusu cutumele din Spitalul Județean Sibiu.

Presa locală din mai multe județe ale țării a semnalat în ultimele zile faptul că serul antiviperin lipsește din stocul majorității spitalelor mari. Spre exemplu, la Hunedoara, cu munți în care trăiesc vipere cu corn (mult mai periculoase decât cele de la Sibiu), serul antiviperin a expirtat de la finele lunii trecute. Iar de la Spitalul județean din Argeș, o turistă din Ungaria mușcată de vipere a fost transportată cu elicopterul SMURD la București, tocmai din cauza lipsei dozelor de ser antiviperin.

Autoritățile centrale au arătat că procedura de achiziție de noi vaccinuri este în curs de derulare.

Citește despre avertismentele salvamontiștilor AICI.

Sursă foto Turnul Sfatului.

Image