Începe a patra campanie arheologică la Târgu Ocna, pentru descoperirea rămăşiţelor unor deţinuţi politici

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) începe cea de-a patra campanie de investigaţii arheologice în oraşul Târgu Ocna, judeţul Bacău, pentru descoperirea, recuperarea şi identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici morţi în penitenciarul din localitate.

Potrivit unui comunicat de presă al IICCMER, citat de News.ro, conform unei evidenţe, în perioada 1950-1964 la penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate, pe diferite termene de timp, un număr de 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenţiei.
”Morţii au fost înhumaţi într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena aflată în Parohia Poieni. Înmormântările au fost practicate într-o zonă distinctă a cimitirului, trupurile defuncţilor fiind depuse, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, iar mormintele nu au fost marcate cu semne de identificare. Între anii 1977 şi 1997, timp în care imobilul penitenciarului a adăpostit un Sanatoriu pentru bolnavi psihici, unii dintre pacienţii decedaţi aici au fost îngropaţi tot în această zonă a cimitirului, însă la adâncimi mai mici şi numai în sicrie confecţionate din placaj. În ultimele decenii, suprafaţa de teren unde au fost îngropaţi deţinuţii şi bolnavii psihici a fost cedată treptat credincioşilor din parohie pentru locuri de veci, acest lucru provocând distrugerea parţială sau totală a mormintelor mai vechi”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în anii 2011, 2013 şi 2018 au fost demarcate campanii arheologice în cadrul cărora au fost identificate un număr de 42 de morminte dintre care 13 aparţineau unor foşti deţinuţi.
Cercetările din Campania arheologică ce demarează luni vor fi făcute de un colectiv de arheologi de la IICCMER şi mai multe muzee colaboratoare în acest proiect.

Credit foto News.ro.

 

Image
Image