Image

Proiect medical unic în România: Telemedicina - consultaţii online în satele izolate sau foarte sărace din judeţul Botoşani

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Un documentar TV realizat de televizunea germană Arte a dat naştere unui proiect medical inedit în România. Acesta presupune realizarea de consultaţii online în satele izolate sau foarte sărace din judeţul Botoşani, unde oamenii au acces limitat la serviciile medicale. Asistenţii medicali comunitari vor primi tablete cu un soft special şi vor merge la sătenii care au probleme medicale şi nu pot ajunge la un spital sau la medicii de familie. Astfel se creează legătura pe internet cu un medic specialist, iar pacientul este văzut şi consultat online. Costurile echipamentelor vor fi suportate de o firmă de software din Germania, impresionată de situaţia din satele botoşănene.

Proiectul-pilot “Telemedicina” va fi implementat în cinci comune din Botoşani. Este vorba despre comunităţi aflate pe malurile Prutului şi aproape de graniţa României cu Ucraina sau Republica Moldova, situate la distanţă mare faţă de oraş, unde dispensarele sau spitalele lipsesc.

„Este un proiect unic în România şi va fi implementat prima dată în judeţul Botoşani. Începem cu cinci comune, ca program-pilot, şi sperăm să-l extindem“, spune Carmen Hliban, coordonatorul asistenţilor medicali comunitari din cadrul DSP Botoşani, potrivit Botoșăneanul.

Practic acest proiect va debuta cel mai probabil la finele lunii iulie 2019. Asistenţii medicali comunitari din cele cinci comune alese vor primi tablete dotate cu un soft special, dar şi cu o conexiune de mare viteză inclusiv în zonele fără semnal telefonic.

„Cu aceste tablete, care au şi camere web, vor merge acasă la sătenii cu probleme de sănătate şi care nu pot ajunge la un spital, la un medic. Vorbim de comunităţi defavorizate. Aici asistentul medical comunitar, prin intermediul unei reţele de internet de mare viteză, va contacta medicul specialist, oricare ar fi acesta şi îi va prezenta cazul pacientului. Tabletele vor fi utile şi pentru cazurile paleative când este nevoie de opinia medicului“, spune Carmen Hliban.

Medicii spun că ideea este excelentă mai ales că pot vedea pacientul.

Echipamentele şi software-ul nu costă nimic statul român. Finanţarea este asigurată exclusiv de o firmă de software din Germania impresionată de un documentar TV despre situaţia sanitară din comunele judeţului nord-moldav.
Reporterii televiziunii germane „Arte“, inspiraţi de un subiect publicat în ziarul Adevărul în urmă cu doi ani, au realizat un documentar despre Alina Axinia, un asistent medical comunitar din comuna Adăşeni, judeţul Botoşani, care se dăruieşte total ajutorării bătrânilor bolnavi din sate. Documentarul a scos la iveală şi lipsa de acces a localnicilor la servicii medicale, un singur medic de familie fiind arondat la trei comune.

Proiectul „Telemedicina“ este realizat cu aviz de la Ministerul Sănătăţii din România în colaborare cu Asociaţia Asistenţilor Medicali Comunitari din România.

Sursă foto Botoșăneanul.

Image
Image