FOTO. Fabrică clandestină de ţigări, înființată de români și ucraineni, descoperită în judeţul Iaşi

FOTO. Fabrică clandestină de ţigări, înființată de români și ucraineni, descoperită în judeţul Iaşi
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

O fabrică clandestină de producere a ţigărilora fost descoperită în judeţul Iaşi de procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară şi de frontieră. Potrivit unui comunicat al DIICOT, fabrica a fost înfiinţată de o grupare de cetăţeni români şi ucraineni, unii dintre aceştia ocupându-se şi cu traficul de droguri.

Marţi şi joi, procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de combatere a macro - criminalităţii economico - financiare, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Târgu Mureş şi Iaşi şi poliţişti de frontieră din cadrul IGPF, ITPF Iaşi şi ITPF Sighetu Marmaţiei au efectuat 20 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Bistriţa Năsăud.

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări specializată în săvârşirea infracţiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, contrabandă în modalitatea înstrăinării sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal şi trafic de droguri de risc.

Potrivit comunicatului DIICOT, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetăţeni români şi ucraineni, specializat în activităţi de producere clandestină de ţigarete.

Membrii grupului au înfiinţat pe raza judeţului Iaşi o fabrică de producere de ţigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producţie foarte performantă şi cu un nivel ridicat de calitate a ţigaretelor rezultate.

Tutunul necesar era introdus în ţară de către membrii grupului sub aparenţa realizării unor tranzite, având ca destinaţie finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat şi depozitat în incinta fabricii clandestine din judeţul Iaşi, iar tranzitele erau ulterior închise fictiv.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de ţigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de ţigarete fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de ţigarete vrac, 227 de cutii conţinând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producţie, 123 de bucăţi carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie şi 364 de bucăţi folie transparentă de 12 cm.

În cursul zilei de marţi 12 iulie a.c. a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate ţigări contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din judeţul Iaşi, disimulate prin metoda capac, ocazie cu care au fost depistate 480 baxuri a câte 80 cartuşe fiecare bax, totalizând astfel un număr de 384.000 pachete ţigări, reprezentând 7.680.000 ţigarete.

De asemenea, a rezultat că unii dintre membrii grupării şi-au extins activitatea infracţională pe linia traficului de droguri de risc, la una dintre percheziţiile domiciliare fiind depistată cantitatea de 7,5 kg de canabis.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane, despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale, faţă de 12 din acestea dispunându-se măsura reţinerii.

Acţiunea beneficiază de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de combatere a macro - criminalităţii economico - financiare, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Târgu Mureş şi Iaşi şi poliţişti de frontieră din cadrul IGPF şi ITPF Iaşi, Autoritatea Vamală Română şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş".

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

{cwgallery}

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!   

 

Image