fbpx

O femeie a murit după ce a decis să nască acasă cu o moașă găsită pe internet

O femeie a murit după ce a decis să nască acasă cu o moașă găsită pe internet

Image
Image

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi atrage atenţia asupra pericolului la care se expun femeile care vor să nască acasă cu ajutorul unor moaşe, aşa numitele dule, după ce o femeie de 42 de ani din judeţul Neamţ a murit recurgând la o astfel de metodă.

Potrivit Agerpres, pe data de 15 mai la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost adusă în stare de şoc şi intubată o femeie care a născut la domiciliu asistată de o moaşă. Femeia, în vârstă de 42 de ani, era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă.

"Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze dar această pacientă a decedat până la urmă", a declarat prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România. Acesta a mai precizat că este al doilea deces înregistrat în judeţul Neamţ în ultimele zile după ce gravidele au decis să nască acasă cu ajutorul moaşelor.

"Dorim să transmitem pe această cale opiniei publice că dacă aveţi prietene, rude, soţii, cunoştinţe care plănuiesc sau îşi doresc să nască la domiciliu, să le îndrumaţi către o unitate spitalicească pentru a primi asistenţă medicală de specialitate şi a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le înţeleg. Din astfel de practici se nasc drame, drame care afectează pe termen lung atât familiile implicate cât şi pe noi cadrele medicale. Condamnăm ferm astfel de practici şi vrem să ne arătăm solidaritarea şi să transmitem un semnal de alarmă cu privire la acest trend periculos şi din păcate din ce în ce mai răspândit şi promovat în mediul online", a transmis prin intermediul unui comunicat de presă, colectivului secţiei Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie a SJU Piatra Neamţ.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

Foto ilustrativ, pexels.com

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.