fbpx

Percheziții DIICOT inclusiv la managerul Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea. Procurori: Prejudiciu de 5 milioane de lei creat prin delapidarea de fonduri de la bugetul de stat

Percheziții DIICOT inclusiv la managerul Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea. Procurori: Prejudiciu de 5 milioane de lei creat prin delapidarea de fonduri de la bugetul de stat

Image
Image

DIICOT a anunțat, luni, că 26 de percheziții au fost derulate, astăzi, în colaborare cu BCCO Iași, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals. Gruparea ar fi fost condusă de managerul unei instituții culturale, spun anchetatorii.

“Începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași. Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile”, au detaliat anchetatorii care vorbesc despre un prejudiciu estimate de 5.000.000 de lei.

Potrivit acestora, paguba a fost creată după ce gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane, după acțiunea sprijinită de ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.I.C.E. al IPJ Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași și derulată cu suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

BZI.ro scrie că inclusiv  managerul Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea, și Alighieri Iațâc, considerat mâna dreaptă a acesteia, ar fi vizați de cercetări.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumţia de nevinovăție.

 

 

Sursa foto: bzi.ro

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.