Un caz de evaziune fiscală. Cum a fost declarată nevinovată o analfabetă acuzată că a făcut afaceri fictive de zeci de milioane de lei

Un caz de evaziune fiscală. Cum a fost declarată nevinovată o analfabetă acuzată că a făcut afaceri fictive de zeci de milioane de lei
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Mandolina Stănescu, o femeie din Iași acuzată de evaziune fiscală prin metoda facturilor fictive și condamnată în primă instanță la nouă ani de închisoare a fost declarată nevinovată de Curtea de Apel Iași. În proces femeia s-a apărat spunând că este analfabetă.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, magistraţii Tribunalului s-au grăbit să condamne cu severitate o ieşeancă acuzată de evaziune fiscală. Aceasta a făcut apel, invocând faptul că este analfabetă, deci nu ar fi putut întocmi declaraţiile şi facturile false care i se imputau. Argumentul nu a fost acceptat de judecătorii instanţei superioare, dar aceştia au decis totuşi să o achite. Da, depusese declaraţii false, dar prejudiciul adus bugetului de stat era de fapt zero.

Mandolina Stănescu a fost trimisă în judecată fiind acuzată că a efectuat, în 2013, achiziţii fictive în valoare totală de 35,7 milioane lei prin intermediul firmei sale, Logistic Metconf SRL. În acest fel, îşi mărise artificial cheltuielile, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit de 1,34 milioane lei şi a unei TVA de 1,59 milioane lei.

Curtea de Apel Iași a decis că femeia acuzată de evaziune fiscală nu a produs niciun prejudiciu pentru că nu numai achizițiile raportate de ea erau fictive, ci și veniturile.

Potrivit sursei citatei, cum firma nu vânduse nimic, nu colectase TVA şi deci nici nu se putea considera că îşi micşorase obligaţiile de plată a acestei taxe. Judecătorii au decis: „O societate comercială care declară achiziţii fictive, în mod logic nu are cum să vândă mărfurile ori bunurile care nu există în realitate, iar dacă declară în declaraţiile fiscale depuse la organele fiscale că ar fi efectuat livrări/vânzări, în mod evident aceste livrări/vânzări sunt declarate fictive.”

Citește mai mult pe ziaruldeiasi.ro.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

Foto ilustrativ, hotnews.ro.

Image