Victime înșelate cu 2,5 milioane de euro de escroci în cârdășie cu un avocat și un notar public

Victime înșelate cu 2,5 milioane de euro de escroci în cârdășie cu un avocat și un notar public
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Procurorii DIICOT-ST Iaşi și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat, miercuri, 18 percheziții domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, în urma cărora au fost identificate mai multe mijloace de comunicare, înscrisuri utilizate în activitatea infracțională, sume de bani și alte bunuri interzise la deținere. Acțiunile au vizat o grupare de escroci.

 

„Grupul infracţional organizat a fost constituit încă din anul 2015 și a acționat în mod efectiv, până la data intervenției organelor de urmărire penală, având o structură ierarhizată, în care liderul i-a coordonat pe ceilalți membri, inclusiv pentru valorificarea în scop infracțional a cunoștințelor juridice de specialitate ale acestora (avocat şi notari publici).

Astfel, liderul grupului, a primit direct sau indirect, prin persoane interpuse, sumele de bani provenite din activitatea infracțională, a stabilit cuantumul cuvenit fiecărui membru al grupului și le-a distribuit efectiv, potrivit ierarhiei și importanței acestora cadrul grupului, precum şi aplicarea, la nevoie, a unor măsuri de coerciție, prin neplata sumelor de bani sau reducerea cuantumului”, au explicat procurorii.

Escroci sfătuiți de avocat și îndrumați de un notar

“În cadrul rolurilor specifice din interiorul grupului, s-a conturat activitatea infracţională a unui avocat din cadrul Baroului Iași, care și-a pus la dispoziție cunoștințele juridice specializate, pentru a acorda un sprijin infracțional liderului grupului (în același timp, autor al faptelor de înșelăciune).

Astfel, activitatea acestuia a constat în identificarea operațiunilor juridice cele mai potrivite, pentru a crea o aparență de legalitate actelor infracționale, a păstrat produsul infracțional, prin inițierea unor circuite de spălare a banilor, a asigurat protecția juridică în cazul în care ar fi fost declanșate proceduri legale față de membrii grupului, folosind totodată calitatea de avocat, pentru a întări seriozitatea susținută de lider față de persoanele vătămate, la momentul inducerii în eroare.

În acest sens, suspectul se deplasa împreună cu liderul grupului la domiciliul persoanelor vătămate, cărora le înmâna cartea sa de vizită, se prezenta în faţa autorităților administrative unde, prin invocarea calității de avocat, intenționa rezolvarea unor aspecte în interesul grupului, inclusiv prin prezentarea unei persoane vătămate a unor aspecte neadevărate, în legătură cu situația juridică a bunului imobil, pentru a o determina să încheie, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare-cumpărare.

Pentru toate acestea, suspectul a primit de la liderul grupului sume importante de bani, fiind a doua persoană ca importanță în ierarhia grupului.

Totodată, un alt membru al grupului, notar public din municipiul Iași, i-a furnizat liderului informații despre drepturile reale imobiliare care puteau fi tranzacționate în mod fraudulos de către membrii grupului și a autentificat toate actele notariale necesare grupului, uneori cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale.

Astfel, suspectul s-a deplasat personal la domiciliul persoanelor vătămate și a autentificat acte, fără a consemna aceste aspecte în încheierea de autentificare, nu a respectat dispozițiile privind procedura succesorală notarială, prin aceea că a finalizat procedura în cursul aceleiaşi zile în care a fost înregistrată cererea, consemnând că nu sunt alți moștenitori, în afara unei persoane, cu toate că acestea erau prezente, chiar în biroul său, a autentificat declarații notariale, deși cunoștea faptul că acestea conțin afirmații neadevărate etc.)”, au relatat procurorii DIICOT.

Cel puțin 10 victime 

Până la acest moment procesual au fost identificate 10 persoane vătămate și un prejudiciu în cuantum de 2.500.000 Euro, anunță DIICOT. Totodată, au fost identificate și circuite de spălare a banilor, pentru păstrarea produsului infracțional.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi audiate 16 persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO Vaslui, Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău, IPJ Iași și ITPF Iași, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operațiuni Speciale.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră

 

Image
Image