VIDEO | ALERTĂ! Incendiu la secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean Neamț // Zece morți și șapte răniți în stare critică // Ancheta a fost preluată de Parchetul General

VIDEO | ALERTĂ! Incendiu la secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean Neamț // Zece morți și șapte răniți în stare critică // Ancheta a fost preluată de Parchetul General
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Zece pacienți au murit și alte șapte persoane, inclusiv medicul de gardă, au fost rănite grav și sunt în stare critică, după un incendiu care a izbucnit, sâmbătă seară, la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În urma activării Planului Roșu, la fața locului au fost mobilizate echipaje de urgență din patru județe. „Resurse medicale implicate: ISU NT: 1 Autospecială pentru transport victime multiple şi 2 ambulanţe SMURD cu medic. ISU IS : 1 Autospecială pentru transport victime multiple şi 2 ambulanţe SMURD cu medic. ISU BC  - 1 Autospecială pentru transport victime multiple. ISU SV - 1 Autospecială pentru transport victime multiple. SAJ Neamţ - 9 Ambulanţe tip B. Pentru transportul pacienţilor, mijloacele de la ISU BC şi ISU SV vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul Judeţean Iaşi”, a anunțat ISU Neamț.

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, „opt persoane din salonul în care s-a produs incendiul şi două din cel alăturat au decedat".

„Zece persoane au decedat.  Medicul de gardă are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului şi este în stare gravă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ISU Neamţ, Irina Popa, potrivit News.ro.

Cei șapte răniți în stare critică au fost duși la Iași.

Spitalul Județean Piatra Neamț avea o capacitate de aproximativ 800 de locuri, dar funcționa la jumătate din aceasta, fiind spital Covid. Secția ATI a fost singura afectată de incendiu. În afara medicului de gardă, care este în stare critică, rănit grav după ce a încercar să salveze cât mai mulți pacienți, "mai sunt cadre medicale cu arsuri gradul I si II care sunt tratate la Piatra Neamţ. După Leţcani, voi merge către Iaşi", după cum a mai anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de News.ro.

Tătaru a spus că, din datele de până acum, incendiul ar fi izbucnit de la un scurtcircuit.

„Spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, respectiv el este vizat de-abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare noi ne-am uitat rapid peste niște rezultate și tocmai în zona în care instituția trebuia să asigure siguranța personalului, inclusiv a pacienților, printr-un plan de prevenire a incendiilor și evacuare a acestora, așa suna indicatorul la vremea respectivă, are patru indicatori cu neconformități, respectiv nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire. În fine, la ultima evaluare cam așa se prezentau, din păcate", a declarat, pentru Digi 24, Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Parchetul General a anunțat, sâmbătă seară, că a preluat ancheta în acest caz: "Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț.

Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă".

 

Sursa imagini: focuspress.ro

 

Image