fbpx

Cărţi vechi şi manuscrise vechi, opere ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi ale pictorului Francisco Goya, furate din Londra și găsite în judeţul Neamţ

Cărţi vechi şi manuscrise vechi, opere ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi ale pictorului Francisco Goya, furate din Londra și găsite în judeţul Neamţ

Image
Image

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în 16 septembrie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română şi procurorii DIICOT - Structura Centrală, cu sprijinul I.P.J. Neamţ, au făcut o percheziţie domiciliară în judeţul Neamţ, în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Marea Britanie. 

Au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Anglia, în perioada 2017-2019.  

"Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit", se arată în comunicat.

Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt arestate preventiv în Anglia. 

"Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă ,,Brookes’’, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi  Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano - Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție".

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.