fbpx

Cărți și manuscrise furate din Marea Britanie, în valoare de 2,5 milioane de lire sterline, au fost găsite într-o locuință din Neamț

Cărți și manuscrise furate din Marea Britanie, în valoare de 2,5 milioane de lire sterline, au fost găsite într-o locuință din Neamț

Image
Image

DIICOT a anunțat, vineri, că procurorii Direcției, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR - Direcția de Investigații Criminale, au efectuat, în această săptămână, o percheziție domiciliară pe raza județului Neamț, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 - 2019. 

Potrivit anchetatorilor, persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

"Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya, au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit.

Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă «Brookes», încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi  Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano - Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni", a precizat DIICOT.

Sursa foto: DIICOT

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.