Turiști "în colanți și cu glezna goală" s-au blocat în zăpadă la 2.000 de metri altitudine

Turiști "în colanți și cu glezna goală" s-au blocat în zăpadă la 2.000 de metri altitudine
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Două persoane au urcat pe munte în noaptea de Înviere, îmbrăcate în haine subțiri și încălțate cu pantofi sport. Când au dat de greu, au cerut ajutor la 112. Potrivit Salvamont NEAMT cei doi au fost găsiți uzi, înghețați și ținându-se în brațe, încercând să se încălzească.

Raul Papalicef a povestit pe Facebook cum au fost salvați cei doi tineri care urcaseră până la 2.000 de metri, în colanți și cu glezna goală. Salvamontiștii au fost sesizați sâmbătă seară, ora 19.

“Aseară era puţin trecut de ora 19 şi în Durău ca şi pe munte era pustiu. Oamenii se pregăteau de sărbători fiecare cu credinţele şi obiceiurile lor.

Şi a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispecaratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operaţiuni începi să-l urăşti în serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat şi numărul şi zilele şi anii.

Doi tineri epuizaţi, uzi şi îngheţaţi în zona Vf. Toaca. Convorbirea şi datele uşor confuze… au urcat din Durău şi vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare, n-au cazare în Durău şi ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamţ mă duc cu gândul că temperature corpului scade rapid, că până la lăsarea întunericului nu mai este mult şi trebuie să intervenim rapid pentru a evita, o noapte foarte lungă.

Ce a urmat a fost doar rutină, nimic specataculos, nimic din parfumul şi trăirile operaţiunilor pe muchie de cuţit. Redirecţionarea grupului spre Vf. Lespezi şi Cabana Dochia, mobilizarea echipei care asigură intervanția în zona înaltă, comunicaţii radio, echipare şi procedura de prevenire a hipotermiei etc.

Undeva în zona Lespeci au fost găsiţi. Uzi, îngheţaţi, ţinându-se în braţe pentru a-şi păstra măcar ultimele senzaţii de căldură. Cât priveşte echipamentul cu care vroiau să supravieţuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta într-adevăr ne-a şocat. Am văzut multe într-o viaţă petrecută în sfera oparețiunilor de salvare dar să te aventurezi în imperiul gheţurilor în colanţi şi cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că şi-ar putea închipui.

Au plecat din Durău pe la prânz trecând prin fața bazei salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o când au consultat telefonul în care îi ghidează şi după care 1000 de metri diferenţa într-un munte acoperit de zăpadă, până pe vârf, e relativ aproape sau cel puţin asta este sugestia pe care ţi-o induce. Au urcat în 7 ore, şapte ore de chin, şapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înţeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească şi să se mai mişte. Telefonul te poate salva la fel cum acelaşi device şi aplicaţiile îţi pot fi fatale. Oamenii salvează oameni! Maşinile, nu.”

Foto Salvamont Neamț

Image
Image