fbpx

Fostul manager şi fostul director medical al SJU Suceava - urmăriţi penal pentru abuz în serviciu

Fostul manager şi fostul director medical al SJU Suceava - urmăriţi penal pentru abuz în serviciu

Image
Image

Fostul manager şi fostul director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava sunt urmăriţi penal, alături de alţi doi suspecţi, pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor, a anunţat, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unor surse locale, citate de AGERPRES, este vorba despre fostul manager al SJU Vasile Rîmbu, fostul director medical Mircea Macovei, fosta directoare de îngrijiri medicale Spina Chirap, respectiv fosta coordonatoare a Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale din SJU, Cătălina Zorescu.

"La data de 12 iunie 2020, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de patru suspecţi, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu (...), neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă (...) şi zădărnicirea combaterii bolilor (...). În perioada 17 - 18 iunie, celor patru persoane le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect", se precizează într-un comunicat al PICCJ.

Conform sursei citate, cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

În acelaşi dosar mai sunt cercetate pentru neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor alte două persoane - fosta directoare de îngrijiri medicale şi fosta coordonatoare a Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

"În sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că (...) nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava", se precizează în comunicat.

Celor patru li se reproşează că şi-au încălcat obligaţiile legale prevăzute de fişa postului cu privire la securitatea în muncă.

Procurorii apreciază că nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei în interiorul SJU Suceava, care a devenit focar de COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ. De asemenea, o consecinţă directă a răspândirii infecţiei COVID-19 ca urmare a nerespectării măsurilor este "decesul unei paciente determinate".

"Precizăm că în vederea efectuării de audieri, în principal în această cauză, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost amenajată o sală specială, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, circumstanţe în care în cauză au putut fi efectuate audieri încă din timpul stării de urgenţă instituite pe teritoriul României", se mai arată în comunicatul citat de AGERPRES.

Sursă foto Digi24.

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.