Raportul Ministerului Sănătăţii arată nereguli majore la Spitalul Judeţean Suceava privind protecţia cadrelor medicale şi pacienţilor

Raportul Ministerului Sănătăţii arată nereguli majore la Spitalul Judeţean Suceava privind protecţia cadrelor medicale şi pacienţilor
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Potrivit raportului transmis ministrului Sănătății de către secretarul de stat Oprea, la Spitalul Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou" Suceava au fost depistate mai multe deficiențe privind planificarea reacției și protecției față de criza sanitară COVID-19, precum și în alertarea și antrenarea echipelor medicale pentru criza COVID-19.

În perioada 2-30 aprilie 2020, în conformitate cu ordinul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, o echipă militară condusă de generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a realizat o misiune de preluare a conducerii Spitalului Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou", amintește Ministerul Sănătății. Potrivit raportului transmis Ministerului Săntăii de secretarul de stat Oprea, conducerea instituției nu mai era eficientă, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie. Structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou" Suceava era redusă, iar sectoarele în care erau internați pacienții COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ și logistic funcționau la o capacitate de "avarie" din cauza asigurării minimale cu personal - aproximativ 15% din personalul spitalului, potrivit Hotnews.ro.

Ministerul Sănătății a mai constatat că protecția personalului, cu excepția unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne – COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată. În ceea ce privește circuitele funcționale specifice, cu toate că spațiul de spitalizare era împărțit în sectoare COVID-19 și non-COVID nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea și separarea lor.

Nu a fost asigurat managementul riscului de infectare în afara spitalului, iar capacitatea de testare era redusă și nu a reușit să acopere, în timp util, necesitățile de investigare, mai ales pentru cele efectuate, în urgență, la nivelul secțiilor (cazuri medii-severe) și secției ATI (comunicare dificilă, rezultate oferite tardiv în raport cu necesitățile reale, comunicare numai în format letric, ofertă de servicii inadecvate solicitărilor crizei COVID-19, etc.).

În timpul misiunii, echipa condusă de secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății a luat măsuri privind protecția individuală a personalului, stabilirea circuitelor funcționale specifice, carantinarea instituționalizată a personalului sănătos, controlul respectării normelor de protecție individuală și a circuitelor funcționale de către angajații spitalului, relatează România TV.

 

Image