Bărbat reţinut de DIICOT, după ce a încercat, la propriu, să-şi ia sclavi pe plantaţie

Bărbat reţinut de DIICOT, după ce a încercat, la propriu, să-şi ia sclavi pe plantaţie
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Procurorii DIICOT Oradea au dispus, în urma unor percheziţii şi audieri, reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori. Anchetatorii susţin că bărbatul profita de aproape doi ani de mai multe persoane sărace, pe care le adusese la ferma sa, cazate în condiţii precare, adesea private de hrană adecvată şi odihnă, şi le obliga să efectueze munci agricole neplătite.

"În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada 2018 – 08.10.2020, dată la care organele de urmărire penală au acționat prin efectuarea unei percheziții domiciliare la o locație care servea ca fermă de animale, aflată pe raza unei comune din județul Bihor, administrată de către inculpat, au fost adăpostite mai multe persoane vătămate minore și majore ce au fost recrutate direct sau prin intermediari, în scopul prestării unor munci agricole", a anunţat DIICOT într-un comunicat de presă.

"Persoanele recrutate provin din medii sociale defavorizate, fără un loc de reședință stabil, sunt lipsite de resurse financiare sau sunt într-o stare de vulnerabilitatea evidentă din cauza unor afecțiuni medicale sau a vârstei fragede. După recrutarea și transportul acestor persoane la ferma respectivă, li se cereau actele de identitate ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația. Aceste acte rămâneau în posesia inculpatului care a refuzat restituirea la cererea repetată victimelor. După deposedarea de actele de identitate, persoanele racolate au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, fără a primi hrana adecvată. Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare", au detaliat reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"Persoanele vătămate nu au fost remunerare pentru munca prestată nici cu sumele derizorii promise inițial de către inculpat, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator", mai susţin anchetatorii.

Image