fbpx

Doi întreprinzători din Bihor demonstrează calităţile antibacteriene superioare ale mierii româneşti

Image
Image

O cercetare independentă derulată de o familie de bihoreni a demonstrat în premieră calităţile antibacteriene superioare ale mierii româneşti faţă de celebra miere de Manuka, acreditată internaţional ca fiind cel mai puternic antibiotic natural din lume.

Potrivit ebihoreanul.ro, calităţile extraordinare ale mierii româneşti au fost descoperite relativ întâmplător de cercetătoarea și inventatoarea Simona Bişboacă în timp ce căuta sortimentul de miere cu cele mai puternice proprietăţi antibacteriene pentru a-l încorpora într-un produs antibiotic 100% natural, pe care intenţionează să îl lanseze în curând.

"În urmă cu câţiva ani am început să gândim un nou produs. Aveam nevoie de ingrediente de foarte bună calitate, printre care şi miere. După cum ştiţi, cea mai grozavă şi mediatizată miere este cea de Manuka, din Nouă Zeelandă. Este considerată o miere cu efect antibacterian foarte puternic", a povestit cercetătoarea Simona Bişboacă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la fabrica din Livada de Bihor, alături de soţul şi asociatul său Ioan Bişboacă.

Primele cercetări au fost realizate la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Pentru a verifica rezultatele cercetării, Simona Bişboacă a apelat la serviciile Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii Oradea.
Și pentru a se convinge de corectitudinea rezultatelor, soţii Bişboacă au comandat noi analize.
"Când am prezentat rezultatul analizelor toată lumea ne-a spus «Aţi făcut voi ceva prostii» aşa că am căutat un laborator prestigios. Am căutat în Elveţia, pentru că este o ţară independentă şi este cunoscută pentru serviciile de calitate". Bihorenii au investit în analize realizate în laboratoarele Culture Collection of Switzerland, cea mai mare bancă de micro-organisme din Elveţia.

Au fost comparate probe de miere polifloră românească, miere de mană românească (n.r. miere de pădure obţinută de albine dintr-o substanţă dulce, limpede şi vâscoasă apărută mai ales toamna pe frunzele, ramurile şi tulpinile plantelor), miere de Manuka şi produsul antibiotic natural al familiei, aflat încă în faza de cercetare. La rândul lor, elveţienii au adăugat miere din ţara cantoanelor.

Analizele, derulate prin metodele micro-diluţiei, agar-diluţiei şi testul de difuzie au fost făcute pe bacterii de Escherichia Coli, Staphylococcus Aureus şi Enterococcus fecalis. Pentru fiecare bacterie cercetătorii au folosit câte o cultură standard şi una rezistentă la antibiotice. "Din cele 6 probe făcute, în 4 cazuri mierea românească s-a dovedit mai puternică din punct de vedere antimicrobian decât mierea de Manuka, una dintre probe a dat rezultate la egalitate şi doar la o probă mierea de Manuka s-a dovedit mai bună", a declarat Simona Bişboacă, potrivit sursei citate.

Soţii Bişboacă susţin că studiile făcute demonstrează fără tăgadă calităţile excepţionale ale mierii româneşti. "Suntem mândri să dovedim că mierea românească este superioară mierii adusă de peste mări şi ţări şi cumpărată pe bani grei de românii care au copii bolnavi şi vor să le ofere produse naturale de calitate", a declarat Ioan Bişboacă.
Rezultatele studiului arată clar necesitatea ca statul român să se implice mai mult în promovarea produselor autohtone competitive internaţional. "Statul neo-zeelandez investeşte sume imense în promovarea mierii de Manuka în toată lumea. La fel ar trebui să facă şi statul român", a spus el.

Sursă foto ebihoreanul.ro.

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.