fbpx

Metoda ingenioasă prin care un pădurar din Bihor a decis să prevină furturi de lemne

Metoda ingenioasă prin care un pădurar din Bihor a decis să prevină furturi de lemne

Image
Image

Ioan Marcel Sabău este un pădurar de la Ocolul Silvic Marghita, care a inventat o metodă ingenioasă și a reușit să scape de hoți. Acesta a blocat mai multe drumuri forestiere cu şanţuri uriaşe.

Potrivit b1tv.ro citând Bihoreanul, silvicultorul are în gestiune 365 hectare din Pădurea Frumoasă, situată în zona comunei Popeşti, care e străbătută des de săteni pentru a scurta distanţa între reşedinţa de comună şi satul Varviz. De câteva săptămâni încoace, însă, rând pe rând, drumurile forestiere au fost blocate.

Potrivit regulamentului de pază şi protecţie a pădurilor, astfel de şanţuri, denumite oficial „de minim sanitar”, se fac la limita cu terenurile neîmpădurite pentru că au rolul de a delimita fondul forestier de stat.
Acestea au mărime standard – baza mare de 1,5 metri, baza mică de 0,5 metri, iar înălţimea de 1 metru – fiind săpate de regulă la marginea pădurii, după cum scrie în regulament.
Până recent, pădurarul Ioan Marcel Sabău a respectat regulile, însă degeaba, căci şanţurile erau astupate de hoţi, cu crengi şi pământ, iar furturile au continuat.

Aşa că, de nevoie spune el, a închiriat un excavator şi a săpat şanţuri, dar nu doar la marginea pădurii, ci şi pe drumurile forestiere.
Până acum, pădurarul a blocat cu şanţuri 4 drumuri forestiere secundare de pe teritoriul localității Popești. Late de 2 metri şi adânci cam tot de atât, gropile pot „înghiţi” cu uşurinţă o maşină, motiv pentru care pădurarul le recomandă sătenilor să folosească drumul forestier principal, căci altfel riscă să ajungă cu maşina-n gropi.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

Foto b1tv.ro.

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.